A MÁV megtiltotta a bakteroknak a saját klíma használatát egy cikk miatt

2019.07.10. 17:10 Módosítva: 2019.07.10. 18:00

Vannak még olyan szegmensei a magyar kultúrának, ahol közel harminc év alatt sem sikerült a rendszerváltást hiánytalanul levezényelni. A MÁV egy klasszikus példája ennek. Ha esetleg az ember nem próbált még egy spirálfüzetekben és nyomtatványokban fuldokló kasszánál menetjegyet visszaváltani, és első kézből megtapasztalni ezt, annak a HVG hétfői cikke segített tájékozódni, ami bemutatta, hogy milyen 20-30 éves fejlesztéseket nem sikerült véghez vinni. Van például olyan bakter, aki 37 éve vár angol vécére, de mivel nyugdíjba megy lassan, nem sok esélyt lát rá, hogy valaha civilizált módon vécézhessen.

A cikk külön kitért a bakterházak rettenetes állapotára. Az egyik bakterházban saját pénzből dobtak össze a dolgozók egy klímát, hogy tudjanak létezni a rekordmelegben. 

Hiba volt. 

A HVG mai cikke szerint a mobilklímát mostanra lekapcsoltatták a dolgozókkal. Az eredeti írás után értesüléseik szerint a szobi és a vácrátóti őrhelyen is megnézték a körülményeket az épületekért felelős úgynevezett ingatlanosok. A fejlesztési hullám beindítása helyett megtiltották nekik, hogy használják azt a mobilklímát, amelyet saját pénzükön vettek, hogy elviseljék a toronyban a forróságot. Az illetékesek arra hivatkozva tépték ki a falból a klímát, hogy a bakterok nem kértek és kaptak engedélyt a használatára, továbbá szabálytalanul, a kéménylyukba kötötték azt be. Kijelentették, hogy:

Van elég baj a HVG-cikk miatt, nem kell még ez is.

A dolgozók így egy klímára ragasztott papírlapon üzentek egymásnak, ami szerint a készülék 

a HVG-cikk miatt felsőbb utasításra nem használható.

A MÁV belső vizsgálatot indított, és szűkszavú közleményt adott ki, mely szerint: 

A MÁV Zrt.-t felháborítja a cikkben leírt eset. A MÁV Zrt. vezetősége utasította a szakterületet, hogy a klimatizálás helyreállítását e hét végéig végezzék el. A kollegialitás szabályait rúgta fel, aki ily módon kikapcsoltatta az őrhelyen a klímaberendezést.