Medián: Tartós a Momentum és a DK erősödése

2019.07.10. 20:53

Szerdán publikálta a hvg.hu a Mediánnak a lap megbízásából június végén-július elején készített felmérését, melynek fő megállapítása, hogy

a májusi Európai parlamenti választás eredménye nem ideglenes árhullám volt, az ellenzéki oldalon tartós átrendeződés tapasztalható.

A Medián elemzésében ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy a „győzteshez húzás” jól ismert jelensége az abszolút győztes Fideszt nem érinti, mivel népszerűsége szinte változatlan maradt - a szavazókorú népességben a tavasszal mért 41 százalékról 40-re, a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont 56-ról 57 százalékra mozdult.

image.aspx

Ezzel szemben az EP-választáson a vártnál jobban szereplő DK és Momentum támogatottsága a választást követően látványosan megugrott. 

  • a DK a teljes népességben 7-ről 11 százalékra javított, így a Jobbikot és az MSZP-t is lehagyva jelenleg a második legerősebb párt. 
  • a Momentum pedig a teljes népességben 5 százalékra erősödött (pedig a 4 százalékot is idén tavasszal érte el először), a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont már 6 százalékon áll

Eközben mind a Jobbik, mind az MSZP több százalékpontot veszített (jelenleg mindkét párt a választópolgárok 6-6 százalékát tudhatja maga mögött), az LMP szavazótábora pedig lényegében megfeleződött (a teljes népességben 5-ről 3 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 6-ról 2 százalékra zuhant).

Az adatok alapján bevált Gyurcsány azon stratégiája, hogy beismerve saját karakterének megosztó mivoltát, inkább feleségét, Dobrev Klárát tolja előtérbe; hiszen a DK úgy növelte támogatottságát, hogy közben a pártvezető személyes népszerűsége alig változott, valójában csak visszaért a tavaszi megingást megelőző szintre (21 százalék). Közben az EP-listavezető Dobrev Klára ismertsége április óta 82-ről 91 százalékra, népszerűsége pedig 24-ről 30 százalékra emelkedett.

A „győzteshez húzás” jelensége a főpolgármester-jelölti előválasztás kapcsán is megfigyelhető: a nyertes Karácsony Gergely népszerűsége 33-ról 37 százalékra (a budapestiek körében 32-ről 38 százalékra) nőtt, míg az előválasztástól távol maradó Puzsér Róbert 15 százalékos támogatottságával jelenleg is a legkevésbé kedvelt politikus.