Honvédelmi miniszter: Az ember a legfontosabb a haderő fejlesztésében

2019.07.11. 18:36

Az ember, a katona a legfontosabb a honvédelmi fejlesztési programban, hiszen a haderő korszerűsítése nem pusztán a fegyverek, járművek, eszközök modernizálásáról szól - mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Kaposváron.

Kapcsolódó

Komoly fegyverkezésbe kezdett a Magyar Honvédség

Mondjuk rá is fért, mert az elmúlt 25 évben szinte minden elavult. A környéken nekünk lesznek a legmodernebb német harckocsijaink, veszünk 8 szállítógépet, 36 helikoptert, és cseh licenc alapján újraindul a magyar kézifegyvergyártás.

Benkő Tibor ismét elmondta, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programmal az a cél, hogy a kormány támogatásával, jelentős források bevonásával a térség egyik legkorszerűbb haderejét hozzák létre Magyarországon a következő években.

Hozzátette, az elmúlt évtizedek legnagyobb ívű, ilyen jellegű munkájában az eszközök korszerűsítésénél is fontosabb, hogy mindenki magáénak érezze a honvédelmet, a leendő honvédelmi dolgozóknak, a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonáknak pedig vonzó életpályát, kiszámíthatóságot biztosítsanak.

Ezért a honvédség támogatja többi közt a legfiatalabb korosztály megszólítását nyári táborokkal, sportprogramokkal, a hazafias honvédelmi nevelést segítő intézkedésekkel. "A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik, ezért szeretnénk eljutni azokhoz a fiatalokhoz, akik vállalják a lemondásokat egy szép hivatásért" - mondta Benkő Tibor.

Magyarország célja, hogy a jelenlegi mintegy 1,5 százalék helyett 2024-re már a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra fordíthassa. Benkő Tibor hangsúlyozta: a biztonság egyrészt az erős, korszerű honvédségen és a jól kiképzett, elkötelezett katonákon, másrészt a szövetségi rendszer nyújtotta garanciákon, harmadrészt pedig a társadalmon nyugszik.

Kapcsolódó

A világ legdrágább és egyik legrosszabb vadászgépét veheti a kormány

A Magyar Nemzet furcsán belebegtetett egy több száz milliárdos üzletet.

Fontosnak nevezte ezért, hogy minél többen jelentkezzenek az önkéntes haderőbe. Amennyiben toborzásaik jó ütemben folytatódnak, az önkéntesek létszáma a mai 8500 helyett néhány éven belül elérheti a húszezret; a másik távlati cél, hogy harmincezer aktív katonával rendelkezzen a Magyar Honvédség.  • Tippek
  • Árfolyam