Kényszerleszállással jött vissza az induláskor megsérült gép Ferihegyre

2019.07.11. 05:15

Felszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a Smartwings hurghadai járata Ferihegyen – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport helyettes szóvivője az MTI-vel csütörtök hajnalban.

Kurucz László tájékoztatása szerint a gép jobb oldali futóműve sérült meg, és nem sokkal elindulása után visszafordult, mert egy másik járat személyzete jelezte, hogy törmeléket észlelt az 1-es futópályán.

A járaton 151 utas és 9 fős személyzet utazott. A Boeing 737-400 típusú repülőgép a futópályán tudott megállni, ahol az utasok lépcsőkön hagyták el a gépet. Személyi sérülés nem történt, és orvosi segítséget sem igényelt senki.

A Smartwings a járatot az ukrán Yan Airtől bérelt, harminc és fél éves Boeing 737-4Y0 típusú repülőgéppel teljesítette. A gép már Bulgária felett járt, amikor a defekt miatt visszafordult Budapestre – írta az Airportal.hu. Csütörtök éjjel, fél három körül érkezett vissza a Liszt Ferencre.

A portál felhívta a figyelmet, hogy a cseh Smartwings (Travel Service) a Boeing 737 MAX típus globális repülési tilalma miatt küzd kapacitáshiánnyal, ezért volt kénytelen a nyári charterszezonra repülőgépet bérelni.

Azonban az ukrán Yan Air légitársaság koránt sem mondható problémamentes cégnek, az ukrán légügyi hatóság 2019 június elején biztonsági problémák miatt felfüggesztette a társaság légi üzemeltetői engedélyét, amit végül június második felében kapott vissza.

Hajnalban újra indulhattak

A közlemény szerint a Budapest Airport munkatársai a tranzit területre visszaszállított utasoknak takarókat és vizet, valamint dohányzási lehetőséget biztosítottak, és folyamatosan tájékoztatták őket a légitársaságtól kapott információk alapján. Az ellátásban a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai is részt vettek. Kurucz László közlése szerint az utasok nyugodt körülmények között várják a mentesítő járat indulását, amelyet a Travel Service a tervek szerint hajnali 5 óra körül indít el.

A Budapest Airport szolgálatai azonnali és többszöri vizsgálatot tartottak a 31L futópályán, ahonnan a kényszerleszállást végrehajtó repülőgép eredetileg felszállt. Az elsődleges vizsgálatok során nem tártak fel a futópálya beton burkolatán sérülést. Az 1-es futópályát az induló reggeli forgalomnak átadták, így a repülőtér forgalmában nem várhatók fennakadások.

A 2-es futópályán jelenleg is tart a sérült repülőgép hatósági szemléje, ezt követően kezdődhet meg a repülőgép műszaki mentése.  • Hírek
  • Árfolyam