Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Kocsis Máté a tisztségeik elvesztésével fenyegeti a DK-sokat

2019.07.11. 19:17 Módosítva: 2019.07.11. 22:48

Levelet írt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Molnár Csabának, a DK EP-képviselőjének, miután Molnár Csaba szerdán szintén levélben arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy a DK képviselőinek kezdeményezésére az EP szociáldemokrata frakciója úgy döntött, nem szavazza meg a Fidesz jelöltjeit az EP szakbizottsági tisztségeire.

Végül több fideszes esetében el is halasztották a szavazást, így nem lehettek bizottsági alelnökök. 

Kocsis Máté azt írta a Facebookon, hogy a DK-s európai parlamenti képviselők „az első pillanatban megkezdték Brüsszelben az áskálódást saját hazájuk ellen”. Szerinte „nem őriz a politikai emlékezet az elmúlt évtizedekből példát” arra – sem a magyar, sem az európai parlament történetében –, hogy a megszerzett mandátumok arányában betölthető parlamenti tisztségek elosztásánál a képviselőcsoportok egymás ellen szavaztak volna.

Nem a politikusok egymás iránti udvariassága miatt van ez így – folytatta –, hanem azért, mert a mandátumok és a hozzájuk kötődő parlamenti tisztségek aránya a választók döntésén nyugszik. „Önök tehát semmi mást nem tettek, csak szembefordultak a választók akaratával, arcul csapták a magyarok demokratikus döntését, melyet az európai parlamenti választáson meghoztak. Ez elfogadhatatlan és vérlázító” – mondta a frakcióvezető, aki szerint ismét bebizonyosodott, a DK-nak „a bevándorláspártiság jóval előbbre való, mint a magyar érdek”.

A magyar érdek ugyanis szerinte az lenne, hogy minél több szakbizottsági tisztséget magyarok tölthessenek be. A Fidesz ezért is támogatja a magyar jelölteket bármely európai tisztségre.

Kocsis Máté ezután azt is megjegyezte, a

a DK veszélyes vizekre evezett,

mert ha elfogadottá válik, hogy politikai nézetkülönbségek miatt a frakciók nem támogatják egymás jelöltjeit a mandátumok arányában megszerzett tisztségekre, „a magyar Országgyűlésben is döntési helyzetbe kerülhetünk”.

A Fidesz-frakció vezetőjeként ugyanis nehezen tud majd érvelni azokkal a képviselői javaslatokkal szemben, amelyek szerint bevándorláspárti politikus ne tölthessen be parlamenti pozíciót – írta, jelezve, hogy

ez esetben viszont Varju László nem lenne a költségvetési bizottság elnöke, Vadai Ágnes nem alelnökölhetné a honvédelmi és rendészeti bizottságot, Oláh Lajos pedig az európai ügyek bizottságában nem töltené be ezt a posztot.

Mindez tehát értelmezhető úgy, hogy Kocsis kilátásba helyezte, hogy a DK magyar parlamenti képviselőinek bizottsági tisztségei bánhatják azt, hogy most az EP-ben a fideszes képviselők ellen szavaztak.

DK: Fenyegetőzzenek amennyit csak akarnak! 

Molnár Csaba péntek reggel a Facebookon egy ismét Orbán Viktornak címzett nyílt levélben válaszolt. 

Önök ennyire nem ismernek minket?! Nem tanulták meg rólunk, hogy ennél durvább fenyegetésre sem változtatnánk a politikánkon? Ugye nem gondolják komolyan, hogy az Ön rendszerének legádázabb ellenfeleiként megrettenünk néhány parlamenti pozíció elvesztésétől az Önök látszatparlamentjében?

A DKalelnöke azt is írta: "ennyire nem ismernek minket? Fenyegetőzzenek amennyit csak akarnak! Ez minket eddig sem érdekelt és ezután sem fog."

Molnár Csaba azt ígérte, hogy a DK addig folytatja a Fidesz és a kormány elleni harcot, amíg "az Önök politikája a történelem szemétdombjára, Önök pedig az újra független igazságszolgáltatás elé nem kerülnek. Ez a feladatunk, ettől nem térít el minket semmilyen maffiastílusú fenyegetőzés."