Kinevezték Magyarország második női igazságügyi miniszterét

DSZZS20190711005
2019.07.11. 10:34

Átvette igazságügyi miniszteri kinevezését Varga Judit csütörtökön, a köztársasági elnöktől a Sándor-palotában – írta az MTI.

Másodszor fordul elő, hogy a tárcát női politikus vezeti: az első női igazságügyi miniszter Dávid Ibolya volt.

Varga Judit kinevezése előtt a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Ebben a minőségében a hét elején még Helsinkiben tárgyalt, miután Finnország az EU soros elnöki tisztét tölti be, és finn részről többször elhangzott, hogy kiemelt fontosságot tulajdonítanak a Magyarország és Lengyelország ellen tavaly szeptemberben indított eljárásnak az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján. Jyrki Katainen, EU-biztos már januárban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság tavaly javasolt egy új eszközt is, amely alapján befagyaszthatnák a folyósítandó európai uniós támogatásokat abban az esetben, ha az érintett tagállamban korrupcióra, hatalommal való visszaélésre utaló jelek láthatók és a közpénzeket nem megfelelően használják fel.

Varga Judit szerint fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás, amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt – idézte az új miniszter még államtitkárként mondott hét eleji szavait az MTI. A miniszter jogilag nem védhető, politikai támadásnak minősítette a Magyarországgal szembeni eljárást.

Az új miniszter kinevezési okmányának átadásánál magától értetődően Áder János mellett jelen volt Orbán Viktor is. A kormányfő a Facebook-oldalán is üdvözölte az új minisztert.

  A futballnyelven megírt üdvözlés talán a női futball-vb-nek is szólt, de leginkább annak, hogy a labda Vargától sem idegen:

(Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter átveszi kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2019. július 11-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)