Elhagyott a BRFK egy pendrive-ot az összes munkatársuk személyes adatával

2019.07.12. 19:14 Módosítva: 2019.07.12. 22:37

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 5 millió forintra bírságolta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, olvasható a hatóság határozatában

Ugyanis elveszítettek egy 4 GB-os pendrive-ot, amin megtalálható volt a BRFK teljes nevesített személyzeti állománytáblája, SZÜLETÉSI NÉV, SZÜLETÉSI IDŐ, ANYJA NEVE, TAJ SZÁM, BEOSZTÁS, MUNKAKÖR.

A főkapitányság munkatársa még januárban vitte magával a pendrive-ot egy értekezletre. Az adathordozót a kulcskarikájára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap kijelentkezett a szállodából, majd egy rövid gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre:

nincs meg a pendrive. 

Még aznap jelentette az elöljárójának, hogy nyoma veszett az adathordozónak. Rögtön megindult a telefonálgatás az eltűnt pendrive után, felhívták a szállodát és a gyorsétteremet is, azonban mindhiába. 

A pórul járt rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult. A pendrive azóta sem került elő.