Kivágnak 8 beteg fát az Andrássy úti fasorból, helyettük újakat ültetnek

2019.07.12. 09:39

A Főkert Nonprofit Zrt. friss közleményében azt írja, 2019 első felében műszeres favizsgálatot végeztetett, melynek eredményeként 8 db beteg, balesetveszélyes fát el kell távolítani az Andrássy úti fasorból. "A fasor kiemelt szerepének megfelelően, a fakivágásokat azonnali pótlásköveti, hogy ne maradjon üres fahely az Andrássy úton" - írják. Hamarosan sajtótájékoztatón mutatják be a vizsgálati módszereket is.

Áprilisban írtuk meg, hogy félszáz fát fognak kivágni a belvárosban, de csak a balesetveszélyeseket. A munkák a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Fehérvári úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron, illetve az Andrássy úton álló fákat is érintik: összesen 50-55 idős, beteg fa fog eltűnni. Ha a fák veszélyesek, kidőlhetnek, a társaságnak nincs mérlegelési joga, ki kell vágni őket, indokolta a lépést a Főkert vezérigazgatója.

Az Andrássy úti fasor Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon  közötti szakaszán  július 15-e és július 19-e 19. között ültetik majd az új fákat.  Közleményükben azt írják:

" 2019. első felében elkezdődött a fasor vizsgálata, melynek célja a fák jelenlegi állapotának megismerése volt, különös tekintettel a fák életképességének, megtarthatóságának meghatározására. Ezen eredményeknek megfelelően kezdjük meg a szükséges beavatkozások elvégzését. A vizsgálat az előzetes fakataszteri adatok, vizuális és FAKOPP 3D-s műszeres felmérés eredményein alapszik.

A beavatkozások előtt meg kell mérni a lombkorona, a törzs és a gyökerek kiterjedését, fel kell mérni a fafaj tulajdonságainak és a megfelelő növekedéshez szükséges életkörülmények meglétét, egyéb helyszíni környezeti tényezőket és fák eddigi ápolásának eredményeit. Ezek alapján végezhető el a fasor rekonstrukciója.

A fasor kiemelt szerepének megfelelően, a fakivágásokat azonnali pótlás követi, hogy ne maradjon üres fahely az Andrássy úton. Így a fák kivágását, tuskófúrását, a fahely friss földdel történő feltöltését követően azonnal új fa kerül beültetésre. Társaságunk a frissen elültetett fák gondozását, öntözését kiemelt feladatként kezeli, hogy biztosítsa a fák megfelelő növekedéséhez szükséges feltételeket. A rekonstrukciós munkálatokat a szakaszosan végezzük, melynek pontos ütemterve a www.fokert.hu/andrassyut aloldalon található. A kivágásra kerülő fákat a helyszínen QR kódot tartalmazó tájékoztatóval jelöltük, melyen a QR kód a fa részletes vizsgálati eredményeit tartalmazó weboldalra vezet."