Péntek este 10-től vasárnap reggel 10-ig tart az Érdnél kisiklott mozdony elszállítása

2019.07.12. 13:49 Módosítva: 2019.07.12. 14:01

Pénteken 22 órakor kezdik annak a mozdonynak a visszaemelését és elszállítását, amelyik hétfőn délután Érden az első vágányról engedély nélkül elindult, a csonkavágány végén az ütközőbakot kiütötte, majd kisiklott. A mozdony a vonatközlekedésben nem okozott gondot, azonban a visszaemelés és elszállítás idejére le kell állítani a vonatforgalmat - közölte a MÁV. Emiatt Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok szállítják az utasokat a műszaki mentés végéig, várhatóan 14-én, vasárnap 10 óráig. A 7-es számú főút érintett szakaszát is le kell zárni.

A 126 tonnás mozdony visszaemelését csak a felsővezeték kikapcsolásával, eltávolításával és a daruzás miatt a vágányok lezárásával tudják elvégezni, ezért Kelenföld és Százhalombatta között szünetel a vonatközlekedés.

  • A lezárt szakaszon, Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • A várhatóan 36 órás lezárás idején az S40-es és S42-es személyvonatok, valamint a pécsi, kaposvári, gyékényesi InterCity vonatok Százhalombattáról indulnak, illetve odáig közlekednek.
  • A pécsi InterCity vonatok a Keleti pályaudvar és Kelenföld közötti szakaszon nem közlekednek. Az utasok Kelenföld és a Keleti között felár megfizetése nélkül is igénybe vehetik a vonatokat akkor, ha a vágányzárban érintett vonattal vagy azon a vonalszakaszon kíván utazni.
  • A pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi személyvonatok helyett Déli pályaudvar és Kelenföld között nem közlekednek pótlóbuszok, az utasok Déli és Kelenföld között közlekedő vonatokon felár megfizetése nélkül is utazhatnak.
  • A Kelenföld és Érd alsó között közlekedő G43-as vonatok is igénybe vehetők utazásra, Érd alsón csatlakozás biztosított a személyszállító buszokra.
  • Az EX839-es és EX838-as számú Gemenc Expresszvonatok Székesfehérvárig, illetve Székesfehérvárról közlekednek, az utasok a székesfehérvári (30a) vonal vonataival tudnak utazni.

Visszatéríthetik a jegyeket

A vágányzár miatt azon utasok, akik vágányzár miatt az utazásukról lemondanak, a megváltott menetjegyeket kezelési költség levonása nélkül téríttethetik vissza.

Az az utas, aki a vágányzárban érintett vonatra a Keleti pályaudvarig vagy a Keletitől szóló felárral (IC pótjeggyel, IC pót- és helyjeggyel vagy helyjeggyel) rendelkezik – alternatív eljutási lehetőségként – a felárat a BKK M4-es metró teljes viszonylatán, egyszeri utazásra a feláron feltüntetett kiindulási állomástól a célállomás irányában utazásra felhasználhatja.

A 7-es főutat is lezárják

A közúton közlekedők biztonsága érdekében 7-es számú főút, Érd, Velencei úti vasúti felüljáró alatti szakaszát is le kell zárni teljes szélességében a műszaki mentés idejére. A korlátozások várhatóan július 14-én, vasárnap 10 óráig lesznek érvényben, de az időpont módosulhat a műszaki mentéstől függően.

Pótlóbuszok

A pótlóbuszok egy része a két végállomás között megállás nélkül közlekedik, míg másik részük minden állomáson és megállóhelynél megáll. IC pótlóbuszok és személyvonatok helyett közlekedő gyors pótlóbuszok Kelenföld és Százhalombatta között 40 perces menetidővel közlekednek.

A személyvonatok helyett közlekedő, minden állomáson megálló pótlóbuszok menetideje 60 perc. 

A pótlóbuszok a vonatok menetrendjéhez képest korábban közlekednek Kelenföld és Százhalombatta között. A minden állomásnál megálló pótlóbuszok, illetve a G43-as gyorsított személyvonatok között Érd alsón menetrendileg biztosított az átszállás.

A pótlóbuszok pontos menetrendjét itt találhatják.