Négyfős gyermekotthonos társaság tartja rettegésben a budai elit környéket

2019.07.12. 14:59 Módosítva: 2019.07.12. 15:00

Július elején egy ombusmani jelentés alapján számoltunk be arról, hogy dohányzó gyerekeket és lelakott állapotokat találtak egy XII. kerületi gyermekotthonban. Székely László ombudsman a budapesti Esze Tamás Gyermekotthonban összetört szekrényekkel, lejárt élelmiszerekkel, kallódó, cigarettázó gyerekekkel és súlyos munkaerőhiánnyal találkozott. Az ombudsmanhoz a szomszédban élő lakók fordultak, mert a 8-10 éves gyerekek rendszeresen az utcán bandáztak, dohányoztak, kukákat borogattak.

A 24.hu friss cikke szerint a környéket három-négy otthonos gyerek tartja rettegésben, a tizenévesek bemásznak a kertekbe, ahol gyújtogatnak, rongálnak, majd távoznak. Az utcákon kukákat borogatnak, van, akinek az autója karosszériáját rúgták be éjszaka. Néha ilyenkor is kint vannak az utcán, ordenáré módon kiabálnak, máskor „fényes nappal a kerítésnek dőlve szexet imitálnak”. Szólni nem nagyon mer nekik senki - mondta el a 24-nek egy helyi lakó. 

Késsel a zsebükben mászkálnak. Egyszer az egyikre rászóltam, másnap már ki volt lyukasztva az autóm kereke. Nemrég egy szomszéd hívott, hogy vigyázzak, mert látja, hogy a kertünkben bent van az egyik gyerek – folytatta az egyik ott lakó.

A lapnak többen is mesélték, hogy egy 10 éves kislányt kiraboltak az utcán, leütötték és elvették a telefonját.

De azt is hangsúlyozták, hogy az otthonnak csak néhány lakójáról van szó, a többiekkel nincs problémája a helyieknek. Az utóbbi időben kicsit nyugodtabb lett a környék, a helyiek úgy tudják, a nagyobb gondokat okozó négyfős társaság legidősebb tagját elvitték a rendőrök.

Az üggyel kapcsolatban a 24.hu megkereste a rendőrséget. Rákérdeztek arra az esetre, amikor állítólag kiraboltak egy kisgyereket. A rendőrség erről a rablásról nem tudott, de azt válaszolták, több büntetőeljárás is folyik, ami a gyermekotthon lakóihoz köthető.

Az eljárások között van olyan, ahol az elkövetők kiskorúak, és olyan is, ahol fiatalkorúak. Ezeket a büntetőeljárásokat lopás, rongálás, rablás, illetve rablás kísérlete miatt indították. Azokban az eljárásokban, ahol az elkövetők életkoruknál fogva büntethetők, a rendőrség több fiatalkorút is gyanúsítottként hallgatott ki.

A XII. kerületi önkormányzat azt közölte a 24-gyel, hogy a panaszokat "támogatásunk biztosítása mellett valamennyi esetben tolmácsoltuk a mindenkori fenntartónak. Fontosnak tartjuk, hogy dr. Székely László ombudsman jelentése elkészült, és bízunk benne, hogy a fenntartó érdemi változást tud elérni a közeljövőben."