Osztrák magánegyetemi akkreditációt kapott a CEU

2019.07.13. 15:10

Bejelentette a Közép-európai Egyetem (CEU), hogy Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven osztrák magánegyetemként akkreditálták.

A CEU közleménye szerint az osztrák intézményi akkreditáció részét képezi hat egyetemi program is:

  • a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés (BA in Culture, Politics, and Society (CPS)),
  • a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés (BA in Philosophy, Politics, and Economics (PPE));
  • a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés (MA in International Public Affairs (IPA)), a Közpolitika mesterképzés (Mundus MAPP) (MA in Public Policy (Mundus MAPP)),
  • a Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women's and Gender Studies (GEMMA))
  • és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak (MESPOM) (MSc in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)).

A döntést Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere hagyta jóvá.

„A CEU-val egy új tudományos központtal gazdagodik Ausztria. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét.” – idézte a minisztert a CEU közleménye.

„A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet. Bízom benne, hogy sok hazai és nemzetközi diák végzi majd itt posztgraduális kutatásait” – mondta Iris Rauskala.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetem Magánegyetem és hat programunk, ezek között két alapképzés is, osztrák akkreditációt kapott. Ez új fejezetet jelent a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja kapcsán is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez.” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A magyar kormányzat elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira. Ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019. őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni.