Elemér
0 °C
10 °C

Több mint ötezer boszniai háborús bűnös nem került még bíróság elé

2019.07.17. 14:15

Legalább ötezer olyan ember van Bosznia-Hercegovinában, akit a délszláv háborúban elkövetett háborús bűncselekménnyel vádoltak meg, de még mindig nem került bíróság elé – közölte Bruce Berton, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szarajevói küldöttségének vezetője az Oslobodjenje című boszniai napilapnak adott szerdai interjúban.

Berton szerint ha az igazságszolgáltatás az eddigi ütemben dolgozik, az ügyeket csak évtizedek múlva lehet majd lezárni. Aggasztó továbbá, hogy az újonnan kihirdetett ítéletek száma riasztó mértékben csökken. Ennek pedig, Berton szerint, az az oka, hogy az ügyészség nyomozásai és vádemelései hiányosak. 

Az EBESZ szerint az ügyészég nem fordít elég időt és forrást a legösszetettebb háborús bűnök felgöngyölítésére, holott minden erővel ezeket kellene vizsgálniuk, hogy a bűncselekmények valódi felelőseit büntessék meg, írja az MTI. 

Az EBESZ adatai szerint jelenleg mintegy 800 nyitott ügye van az ügyészségnek, ami körülbelül ötezer vádlottat jelent.  A szervezet  úgy véli, ha a boszniai ügyészség figyelembe venné az EBESZ és az Európai Unió ajánlásait, akkor hatékonyabban tudna működni. Már csak azért is, mert a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ügyeit átvevő  nemzetközi törvényszéki mechanizmus (MICT) is segíti a munkájukat. 

Berton csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Bosznia-Hercegovina még mindig nem fogadta el a háborús bűnökről szóló állami stratégiát, ami lehetővé tenné, hogy az ügyeket 2023-ra lezárják.