Elérhetetlenné vált egy altatáshoz használt fontos gyógyszer

2019.07.17. 17:03

Bizonytalan ideig hiánycikk lesz Magyarországon a Fentanyl injekció, amelyet altatáshoz és droghasználók intenzív ellátásához használnak a kórházakban. A hiány idejére Angliából kell magasabb áron beszerezni a gyógyszert – írja a 24.hu.

A Fentanyl injekciót egyrészt az altatásra váró betegek elkábítására, másrészt elvonási tünetek enyhítésére használják. A hiány az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint már július 3. óta fennáll a 10×2 ml és az 50×5 ml ampullás kiszerelésből is, az indoklás szerint "bizonytalan végű hiány" fellépését "adminisztratív okok" idézték elő.

A hiány pótlásáról az OGYÉI feladata gondoskodni, a hatóság a gyógyszerészeknek küldött levelében azt írja, "kontingens, illetve kábítószer behozatali engedélyt adott ki a Mediwings, a Pharmaroad, valamint Hungaropharma gyógyszernagykereskedők részére", és további nagykereskedőkkel is tárgyalnak további engedélyekről.

A 24.hu kórházi forrásai aggódnak, hogy az ellátásban nélkülözhetetlen szert nem fogják tudni időben beszerezni, mielőtt kifogynának a már meglévő készleteik, illetve a tájékoztatás hiányára is panaszkodnak. Az egyik behozatali engedélyt kapott nagykereskedő, a Mediwings Pharma kórházaknak küldött leveléből kiderül, a Fentanylt Angliából kell megrendelni, az első szállítmány jövő héten érkezhet meg. Az eddigi 625 forintos ár helyett viszont az import miatt négyszeres áron, 2600 forintért kell majd a kórházaknak megvenniük a 10×2 milliliteres kiszerelést.