Kamuprojektre adhatott csaknem félmilliárd forintnyi uniós támogatást a kormány

2019.07.17. 11:44

Összesen 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány, hogy egy speciális haditechnikai – úgynevezett intermodális – logisztikai és felújító központ létesüljön Szerencsen. Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény sosem épült meg, csak papíron létezik, írja a 24.hu.

A portál szerint a valósággal szemben a kormányzati nyilvántartásban a logisztikai központ megvalósult beruházásként szerepel.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tesz. Szerinte ugyanis vagy a logisztikai központ – ami valójában egy vasúti átrakodó állomás kellene, hogy legyen – tűnt el, vagy csaknem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás. Hadházy járt is a szóban forgó szerencsi területen, ahol elmondása szerint mindössze hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A nem létező beruházás szálai egyébként a 24.hu cikke alapján 2014-ig vezetnek, amikor a Licet '95 Ipari és Gazdasági Kft. 960 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert arra, hogy megépítse az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központot.

A kormányzati pályázati portál adatai szerint 2015 végéig két részletben 447 millió forintot fizettek ki az összegből.

A szintén kormányzati portál, a terkepter.nfu.hu szerint a beruházást 2015. november 30-án befejezték, annak státusza itt is „megvalósult”. Éppen ezért Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Kiderült, hogy a tárca jelenleg is – négy évvel a projektzárás után – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

Mindeközben azonban a Térképtér oldaláról az is kiderül, hogy miközben a projekt elnevezésében szerepel, hogy Szerencsen épül logisztikai központ, az összeg kedvezményezettje pedig a Licet '95 Kft., a pályázat leírásában már az szerepel, hogy a beruházást a Mil-Exim Kft. valósítja meg, méghozzá Balatonfűzfőn.

Ez az a társaság, amelyik lőporgyár megépítésére vállalkozott a balatoni településen, erről a beruházásról, és az azt övező kormányzaton belüli vitákrólebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A logisztikai központ mindenesetre Szerencs településfejlesztési stratégiájában is szerepelt olyan beruházásként, ami várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben megvalósul a városban. A 24.hu éppen ezért meg is kereste a település fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta:

Mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást.

A korrupció miatt idén három év szabadságvesztésre ítélt Mengyi Roland 2014-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületéből jutott a parlamentbe a Fidesz színeiben. Ebbe a körzetbe tartozik Szerencs is, jegyezte meg a lap.  • Hírek
  • Hírek