Mi épül a Dunán a Margitszigettel szemben?

HUSZ8185
2019.07.17. 10:54
Nem egy újabb szórakozóhely kapott helyett a pesti rakpartnál, hanem egy kajak–kenus vízitúra-megállóhely. A sportszövetség tervei szerint közösségi- és kiállító tér, és egyben képzési központ jön létre a Moszkva sétányhoz kapcsolódva.

Egy óriási "pontonhajó" feltűnéséról számolt be olvasónk, és személyes szemlénk is azt igazolta: valami hatalmas épül a Margitszigettel szemben, a pesti rakparthoz kikötve. Egy új, valóban nagyméretű úszóműre lehettek ugyanis figyelmesek az arra járók, forrásaink közül pedig többen úgy sejtették, valamiféle szórakozóhelynek teret adó, újabb teherhajó kerülhetett a vízre.

Az úszóműről és annak céljairól először a Fővárosi Önkormányzatnál érdeklődtünk, ahonnan Bagdy Gábor főpolgármester-helyettestől kaptunk részletes választ. Ebből kiderült, hogy hiába igaz az, hogy 2013. január 1-jével – az egységes városkép kialakítása és a közlekedés fejlesztése érdekében – ingyenesen a fővárosi önkormányzat használatába kerültek a budai és pesti alsó rakparton lévő kerületi önkormányzati ingatlanok, valamint kikötőhelyek és kikötői infrastruktúra, továbbá a nagyhajók fogadására alkalmas kikötőhelyek és kikötői infrastruktúra, az érintett területért, valamint

az épülő pontonhajóért mégsem a főváros a felelős.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint ugyanis a Duna-meder a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonú terület, a vonatkozó rakpartszakasz pedig nem került a fővároshoz, hanem a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és az ELMŰ Nyrt. közös tulajdonában lévő ingatlan. Mint kiderült, az úszómű is a sportszövetségé, a vonatkozó engedélyeket pedig a fővárosi kormányhivatal adja ki.

Miközben a kormányhivatal nem is reagált megkeresésünkre, az MKKSZ sajtófőnöke, Balogh Péter Dávid azt válaszolta az Index kérdéseire:

A kajak–kenu sportág régóta tervezett fejlesztési elképzelése volt, hogy a pesti Duna-parton a '90-es években megszűnt vízreszállóhelyek pótlására egy olyan multifunkcionális helyszínt hozzon létre, mely alkalmas kiszálló- és megállóhelyként is üzemelni.

Magyarán a szövetség építkezik, méghozzá úgy, hogy a Moszkva sétányon lévő székházukat, amely a XX. század második felében csónakházként, valamint több klub vízreszállóhelyeként is üzemelt, kibővítik egy komplex dunai létesítménnyel. Mint ismertették: az MKKSZ 2014-ben és 2015-ben megvizsgálta a tulajdonában álló Latorca utcai ingatlannak és környezetének ilyen típusú fejlesztési lehetőségeit, azonban egy „klasszikus” szárazföldi létesítmény építésének feltételei a székház környezetében nem voltak adottak.

Éppen ezért az MKKSZ kidolgozott egy koncepciót, ami alapján

vízreszállóhely, hajótároló, öltözők, oktatási központ, valamint közösségi és kiállító tér épül fel a székház elé kikötött felépítményes úszóművön.

Ezt a fejlesztést az MKKSZ kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok hazai-, valamint uniós források felhasználásával hamarosan megvalósítják, írta a sajtófőnök. A tervek szerint ez év harmadik negyedévében el is készül a fejlesztés, de azt egyelőre nem tudták megmondani, mikor lesz az új létesítmény megnyitója.

Balogh Péter Dávid ugyanakkor kérdéseinkre azt is ismertette, a tervek szerint egy olyan kajak–kenu tematikájú és specifikációval rendelkező vízitúra-megállóhely, közösségi- és kiállító tér, és egyben képzési központ jön létre, ami "alkalmas lesz a kajak-kenu hagyományainak, történetének bemutatására, a sportághoz kapcsolódó kiállítások, rendezvények megtartására, valamint ideális vízreszálló-helye lesz a vízitúrázóknak és az igazolt versenyzőknek is".

Az elképzelések igencsak szépen hangzanak, és bár az MKKSZ nem említett konkrét időpontot, elképzelhető, hogy már az augusztusi, egyébként szegedi kajak-kenu világbajnokság idejére terveznek valamiféle rendezvényt ezen az új budapesti helyszínen. Idevágó kérdésünkre ugyanis a sajtófőnök azt válaszolta:

a teljes beruházás több fázisban valósul meg, elképzelhető, hogy az építmény egyes részei már használjuk a világbajnokságot felvezető esemény(ek) megtartására.

Korábban forrásaink állították, a világbajnokság idején ezen az úszóművön lesznek majd kiemelt kormányzati, avagy kormányközeli rendezvények, vendégvárás. Ám ehhez, vagy bármely más rendezvényhez el is kell készülnie a beruházásnak, ami az MKKSZ válaszai alapján nem várható augusztusig. A létesítményt 100 százalékig szövetségi tulajdonban működő gazdasági társaság fogja üzemeltetni.

(Borítókép: Huszti István / Index)