Tamás
-7 °C
8 °C

Robbanás történt a BorsodChem üzemében

D VAJ20110930019
2019.07.18. 16:43 Módosítva: 2019.07.18. 22:57

Robbanás történt a BorsodChem vegyipari vállalat kazincbarcikai székhelyű üzemében a szerda esti műszakváltáskor, írta olvasónk. Az Indexnek többen is azt mondták, hogy a robbanás hatalmasat szólt a környéken, néhány helyen az ablakok is remegtek.

A berentei önkormányzat tájékoztatása szerint az üzemben a nagy leállási munkák megkezdésekor, pár perccel este fél tíz után műszaki meghibásodás történt az egyik hőcserélőnél, ami miatt víz került a technológiai rendszerbe. A gyors reakció miatt pedig erőteljes fizikai nyomásemelkedés történt a tartályban.

Az önkormányzat szerint személyi sérülés nem történt, tűz sem keletkezett, veszélyes anyag pedig nem jutott ki a környezetbe. A helyzetet a Létesítmény Tűzoltóság a Hivatásos Tűzoltósággal közösen kezelte, írják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye katasztrófavédelme megerősítette az Indexnek a hírt, ahogy azt is, hogy senki nem sérült meg. Azt mondták, a katasztrófavédelem tűzoltóinak nem volt dolga a helyszínen.

A BorsodChem az Indexnek azt írta, az érintett üzemrészt teljes mértékben leállították, az anyagkapcsolatokat megszüntették, a szolgáltatásokat kizárták, a létesítmény biztonsági állapotban van. Az üzem szerint a Katasztrófavédelem Műveleti Laborja a helyszínen méréseket végzett, ami igazolja, hogy nem került ki veszélyes anyag a környezetbe.

(Borítókép:  A BorsodChem Zrt. üzeme Kazincbarcikán. - f otó: Vajda János / MTI)