Kamu a migrációs válsághelyzet, a kormány maga szállítja a migránsokat, állítja az ENSZ

2019.07.18. 16:13

Erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben az ENSZ Magyarországra látogató különleges jelentéstevője. Felipe González Morales elitélte a magyar kormány gyűlöletkeltő propagandáját, alaptalannak nevezte a folyamatosan meghosszabbított migrációs válsághelyzetet, továbbá rámutatott a kormány kétarcúságára: miközben alap nélkül összemossák a migrációt és a terrorizmust, a magyar kormány nagy tömegben fogad be migránsokat, hogy feltöltsék az elvándorló magyarok után maradt munkahelyeket.

Az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó jelentéstevője egyhetes útja alatt találkozott a kormány képviselőivel, szakemberekkel és a területen dolgozó civil szervezetekkel. Beengedték a tranzit zónákba is, ahonnan megrázó információkkal tért vissza.

Nincs válsághelyzet, de mégis van

„A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat” - jelentette ki az ENSZ szakértője és felszólította a kormányt, hogy a jövőben ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek szerint válsághelyzetteláll szemben” - áll a hétfő délután elküldött összefoglalóban.

„A jelenleg érvényes időszak közelgő lejáratát tekintve határozottan ajánlom Magyarországnak, hogy értékelje újra a jelenlegi tényleges migrációs helyzetet, azonnal szüntesse meg az úgynevezett „válsághelyzet” és az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.”

A jelentéstevő saját tapasztalatait is megemlíti a határon tapasztalható állapotokról: “Ellátogattam Röszkére és Tompára. A határszakaszok csendesek. Egyetlen migránst sem láttam Magyarország felé közelíteni a határ szerbiai oldaláról” - írta.

Felipe González Morales jelentése azért is érdekes, mert bebocsátást kapott a tranzitzónákba, ahová már nem csak az újságírókat, de a civil szervezetek képviselőit nem engedik be, így évek óta nem tudható, mi zajlik a szögesdrótok mögött.

Felipe González Morales
Felipe González Morales
Fotó: screenshot / webtv.un.org

Embertelen körülmények a tranzitzónákban

A jelentéstevő“ börtönszerű körülményekkel” találkozott a tranzitzónában. „Jelenleg a tranzitzónákban körülbelül 280 személy van. Nem csak a tranzitzóna körül, hanem az egyes szektorok között is szögesdrót kerítések vannak. Továbbá szögesdrót van a kísérő nélküli menedékjogot kérő gyermekek, kisgyermekes menedékkérő családok és terhes nők szállásául szolgáló konténerek tetején is.”

Morales olyan embertelen gyakorlattal találkozott a tranzitzónákban, amelyekhez hasonlóról az Index is beszámolt korábbi cikkeiben.

Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol öt napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül.

„Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek.”

„Különös aggodalomra ad okot a kitoloncolási eljárás alatt állók helyzete. Az idegenrendészeti eljárás alatt álló menedékkérők a tranzitzónákon belül külön szektorban kerülnek elhelyezésre.

Az ebben a szektorban tartott felnőtt férfiaktól időnként megtagadják az élelmezési ellátást.

Morales szerint a börtönszerű körülmények azért is aggályosak, mert „a tranzitzónák lakóinak több mint 60%-a gyermek, köztük csecsemők, kísérő nélküli menedékkérő kiskorúak és speciális szükségletű gyermekek. Sokakat több mint egy éve tartanak fogva a tranzitzónákban.”

„Kérem Magyarországot, hogy vessen véget a gyermekek közigazgatási őrizetbe vételének, akár családjukkal vannak, akár kísérő nélkül, és vizsgálja meg a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának alternatíváit, mivel a fogva tartás soha nem szolgálhatja a gyermek mindenek fölötti érdekét” - kér emberségesebb hozzáállást a magyar kormánytól az ENSZ-jelentéstevő.

A kormány valójában hozza a migránsokat

Az ENSZ képviselője rábukkant a magyar kormány kívülről nézve meglepő kétarcúságára.

„A magyarok egyre növekvő számú elvándorlása demográfiai kihívásokat és munkaerőhiányt idézett elő az országban. A migráns munkavállalók hozzá tudnának járulni a munkaerőpiaci hiány csökkentéséhez. Magyarország eközben ténylegesen lehetővé teszi más országokból egyre nagyobb számban érkező migráns munkavállalók érkezését. 2018-ban közel ötvenezer migráns kapott munkavállalói vízumot Magyarországon (köztük több mint tizenhatezer ukrán, és jelentős számban Szerbiából és Kínából).”

Morales nem talált kivetnivalót abban, hogy külföldiek is vállalhatnak munkát Magyarországon. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kormány idegenellenes retorikája ezeket az embereket is veszélybe sodorhatja.

„Arról is tájékoztattak, hogy a nem fehérbőrű migráns munkavállalók valamint magyar állampolgárok idegengyűlölettel szembesülnek különösen 2015 óta. Az a tény, hogy az országban egyre nagyobb számban tartózkodnak migránsok, megköveteli a mind a hivatalos kommunikációban mind a társadalmi diskurzusban jelen levő migránsellenes retorika sürgős vizsgálatát.”