Borított és nekiment pártjának Szombathely fideszes alpolgármestere

566188 koczka tibor
2019.07.18. 12:26
Kemény szavakkal ment neki Hende Csaba fideszes képviselőnek Szombathely fideszes alpolgármestere csütörtökön. Koczka Tibor megalázónak tartja, hogy bár 2014-ben még a Fidesz listavezetője volt, és öt éve alpolgármester, most szóba se állnak vele a fideszes vezetők. Nem zárta ki, hogy mégis elindul a választáson.

Hende Csaba jelen pillanatban a szombathelyi Fideszt is szétveri.

A sarkos kijelentés jelentőségét az adja, hogy nem egy ellenzéki politikus tette, hanem Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere mondta ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Ugytudjuk.hu beszámolója szerint Koczka azt is elmondta, hogy megalázónak tartja, amit a Fidesz művelt vele az elmúlt hetekben. Hiába volt ugyanis 2014-ben a Fidesz listavezetője, aztán a város második embere, „még csak egy telefonhívást sem kapott, hogy tisztázzák, a jövőben nem számolnak személyével”.

Koczka nyilatkozatának megértéséhez érdemes visszamenni az év elején történtekhez. Ekkor ugyanis alapvető politikai változás történt Szombathelyen. A helyi ellenzék ugyanis összefogott (szocialistáktól az LMP-n át a Jobbikig), és mivel a közgyűlésben melléjük állt az addig a Fideszt támogató alpolgármester, meglett a közgyűlési többség is.

Innen kezdődött a Fidesz vesszőfutása, ugyanis az új többség sorban váltotta le a fideszes kötődésű embereket a városi cégekben, ráadásul a költségvetési számokat is sorban szabta át az új többség.

A Fidesz migránsozó ellentámadásba lendült, ám egy tavaszi felmérés szerint mindez nem tépázta meg az ellenzék esélyeit: sőt, az ellenzéki polgármesterjelölt, Nemény András még a jelenlegi fideszes polgármesternél, Puskás Tivadarnál is népszerűbbnek bizonyult.

Fideszes új seprű

A Fidesz országos központjában is észlelték azt, hogy egy atomfideszes megye kellős közepén veszélybe kerülhet a fideszes győzelem. A váltás mellett döntöttek tehát: és nemcsak annyiban, hogy Puskás Tivadar nem újrázhat, hanem a mostani szombathelyi fideszes vezetést sem tartották alkalmasnak a győzelemre. Júniusban eldőlt, hogy Balázsy Péter, a Vas Megyei Közgyűlés jegyzője lesz a kormánypárt jelöltje októberben.

Azt, hogy az országos Fidesz-vezetés a kezébe vette az irányítást, jól jelzi, hogy a helyi jelölteket szerdán nem az egyéni választókerületi elnök Hende Csaba mutatta be, hanem Kósa Lajos országos kampányfőnök. Balázsy Facebook-bejegyzésén jól látszik, hogy Hende ott sem volt a bejelentésen.

Mérhetetlenül megalázónak tartja

És itt térhetünk vissza Koczka alpolgármester csütörtöki kijelentéseire. Kósa bejelentésével végérvényesen eldőlt, hogy Koczkát nem indítják egyéniben, sőt, a Fidesz listáján sem kapott helyet, nyilván minden vesztenivaló nélkül állhatott ki a nyilvánosság elé.

Koczka azt mondta, hogy az elmúlt négy hétben sem Balázsy, sem pedig a párt választókerületi elnöke nem kereste meg, és ezt „mérhetetlenül megalázónak” tartja, hogy az elmúlt ciklusban nyújtott munkájának tükrében. Ezután pedig utalt a Fidesz helyi többségének elvesztésére, amiért Hende Csabát tette felelőssé.

Hende Csaba először a Fidesz többségét, majd magát a Fideszt veri szét.

Koczka pár héttel ezelőtt már összerúgta a port a helyi Fidesszel, amikor nyilvánosan kritizálta a Fidesz szekerét toló Szombathelyi Hírlapot, amely az ellenzéket szidta szélsőséges hangnemben. „Aki akár csak egy lapszámot is látott, az tapasztalhatta, hogy ennek az újságnak a témaválasztása, tartalma fényévnyire van a keresztény, konzervatív értékektől, s ezt nagyon sokan jelezték felém a jobboldalról” – mondta Koczka, majd nem támogatta a fideszes polgármester előterjesztését, amely újra megadta volna a jogot, hogy a lap használja a város nevét.

Szombathelyi közgyűlés 2019. március 13-án. Bal oldalon Koczka Tibor alpolgármester, középen Puskás Tivadar polgármester
Szombathelyi közgyűlés 2019. március 13-án. Bal oldalon Koczka Tibor alpolgármester, középen Puskás Tivadar polgármester
Fotó: Nagy Jácint / Nyugat.hu

Ronthatja a Fidesz esélyeit

A Fidesz (és persze a baloldal) számára nem mellékes, hogy mit tervez ezek után Koczka, például elindul-e októberben az választáson. És képviselőjelöltként és/vagy polgármesterjelöltként teszi-e ezt. Koczka ugyanis nyilván a Fidesztől tud sikerrel szavazatokat elvenni, ami tovább nehezíti a kormánypárt dolgát.

Koczka most ezzel kapcsolatban lebegtetett: mint mondta, most arra koncentrál, hogy megbízatásának hátralévő idejében a lehető legjobban végezze el a munkáját. Az indulásának lehetőségét tehát nem zárta ki.

A Fidesz viszont őt minden bizonnyal hamarosan ki fogja zárni.

Hende medöbbent és visszaszól

Hende Csaba a Facebookon reagált Koczka állításaira, és gyakorlatilag leárulózta az alpolgármestert. A fideszes képviselő azt írta, hogy megdöbbent Koczka szavain, ugyanis "Tibor elfelejtette megemlíteni a közelmúltban lezajlott közel két órás személyes beszélgetésünket, ahol az általa ma a sajtóba belesírt fájdalmait pontról pontra végig beszéltük és kezet fogva váltunk el egymástól."

Sajnálom, hogy ennyire szelektív Tibor emlékezete. Egyúttal sajnálom azt is, hogy Molnár Miklós árulását követően úgy tűnik, további cinkostársakat is talált magának.

Hende szerint a Fidesz Szombathelyen "erős és egységes", a képviselő jelöltjeink fő kiválasztási szempontja pedig az, hogy "a jobboldali értékalapú elkötelezettség mellett ki - mennyit képes és tud tenni Szombathely fejlődéséért és az itt élő emberekért."

Hende azt is írta, hogy Koczkát elhívták a szerdai bejelentésre, de nem ment el. Pedig akkor tudhatná, hogy a fideszes tagság egyhangúlag jelölt mást a választókerületében. "Végezetül engedd meg, hogy nagy tisztelettel azt javasoljam neked, a siránkozás helyett inkább nézz magadba, és a valótlan állításokat mellőzve gondolkodj el, milyen munkát végeztél a rád bízott Kámon-Herényi körzetért és alpolgármesterként Szombathelyért..." 

(Borítókép: Koczka Tibor Szombathely alpolgármestere - fotó:  Vágvölgyi Bálint / Nyugat.hu)