Már tizenötször figyelmeztették a magyar kormányt a menedékkérők éheztetése miatt

2019.07.18. 23:20

A strasbourgi bíróság immár tizenötödször szólította fel a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban tartott embereknek, számolt be Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A menekülteknek és más rászoruló, marginalizált csoportoknak évtizedek óta jogi és egyéb segítséget nyújtó civil szervezet szerint legutóbb egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni, illetve arra kényszeríteni a magyar hatóságok, hogy az mondjon le minden itteni eljárásról.

A Helsinki Bizottság tudomása szerint összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A civil jogvédő szervezet minden alkalommal azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.

Ez volna a sokat emlegetett keresztényi irgalom?

– teszi fel a kérdést a Magyar Helsinki Bizottság.

Az Index tavaly augusztusban a Ha enni akarnak, forduljanak a strasbourgi bírósághoz című cikkében számolt be a Szerbia felől érkező menedékkérők éheztetéséről. A nagykorú migránsoktól annak reményében tagadták meg az ételt, hogy azok önként távozzanak Szerbia felé.

Korábban a röszkei tranzitzónában Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének sem engedték meg, hogy ételt adjon azoknak a menedékkérőkek, akik nem kapnak enni. A tranzitzónákban egyébként nem csak az éheztetés általános gyakorlat, az ott élők tapasztalatairól ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.