Az Index megmentett 37 fát a Szentendrei úton

SZA 6652
2019.07.19. 15:12 Módosítva: 2019.07.19. 15:39

Nemrég írtunk róla, hogy a Szentendrei út felújításának keretében 62 fát terveznek kivágni, de több fa esetén nem volt tiszta, hogy milyen alapon jelölték ki kivágásra. Megkérdeztük a dologról a Főkertet, akik a Közúthoz, akik pedig a BKK-hoz irányítottak minket. Végül a BKK azt mondta, hogy a fákat a Főkert mérte fel, bizonyos fákat az útépítés, másokat pedig rossz egészségi állapota miatt kell kivágni. Itt már nem is reméltük, hogy lesz folytatása a történetnek.

Aztán váratlan dologra lettünk figyelmesek. 

A III. kerület honlapján megjelent egy írás "Csak a már korábban engedélyezett fákat vágják ki a Szentendrei úton!" címmel, 

Bús Balázs polgármester megbeszéléseket folytatott a BKK illetékes szakemberivel a Szentendrei úton történő útépítés miatt tervezett 62 db fa kivágásának felülvizsgálata ügyében. Ennek köszönhetően mindösszesen a korábban engedélyezett 25 fa kivágására kerül sor az útépítéshez kapcsolódóan. 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Index hírportálon értesült arról, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által végzendő Szentendrei úti útfelújítás kapcsán jóval több fa kivágást tervezi, mint amelyre engedély van.

Bús Balázs polgármester ezért egyeztetést folytatott a fák védelme érdekében

Mérhetetlenül boldogok vagyunk, és reméljük, hogy a fák is megmaradnak, valamint a felújítás is elkészül!

Frissítés:

A BKK bejelentette, hogy július 22-én kezdődik az érintett útszakasz felújítása. Ugyanakkor a közleményből az derül ki, hogy a fák megmenekülése még egyáltalán nem biztos:

"A felújítás területére eső, azonban az útfelújításban nem érintett, vegyes egészségi állapotú 36 fa kapcsán Tarlós István főpolgármester utasította a beruházást lebonyolító BKK Zrt.-t, hogy a Főkert Zrt.-vel ismételten, tételesen vizsgáltassa felül ezeknek a fáknak az állapotát annak érdekében, hogy minél kevesebb fa kivágására kerüljön sor. A fák megőrzéséről a III. kerületi önkormányzat is tárgyalt a BKK Zrt.-vel."

(Borítókép: Szentendrei út. Fotó: Szilágyi Anna / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.