Bálint gazda világhírű lett: a Reuters készített videót a 100 évesen is aktív kertészmérnökről

2019-07-18T105506Z 1322984736 RC11196699B0 RTRMADP 3 HUNGARY-GAR
2019.07.20. 13:45

Bálint György, Magyarország kedvenc kertésze ebben a hónapban ünnepli a 100. születésnapját, de a tanácsaira nagyobb szükség van most, mint eddig bármikor.

Ezzel a mondattal indul a Reuters hírügynökség cikke Bálint gazdáról, a növénytermesztés és a kertészkedés különböző trükkjeit, tippjeit évtizedek óta kutató és tökéletesítő kertészmérnökről.

A Reuters megjegyzi, hogy a jubileumi születésnap ellenére Bálint gazda napi rutinja nem igazán változott az elmúlt években. Most is minden napot azzal kezd, hogy válaszol, tanácsot ad, segít azoknak, akik hozzá fordulnak a kertészkedéssel kapcsolatos kérdéseikkel. A világ hiába változott sokat, Bálint gazdát ez csak annyiban érinti, hogy már nem postai úton érkeznek a levelek hozzá, hanem a 430 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán keresztül kapja a megkereséseket.

"Ha visszatekintek erre a 100 évre, elmondhatom, hogy a környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben" – mondja Bálint, és bátorításul hozzáteszi, hogy akármekkora lehet a megművelhető földterületünk, az a lényeg, hogy valamennyi zöldséget, vagy gyümölcsöt mindenképp termesszünk magunknak. "Azok, akik maguknak termelnek, több zöldséget és gyümölcsöt szoktak fogyasztani, mint azok, akik egyáltalán nem termesztenek semmit" – mondja.

Bálint gazda szerint a klímaváltozás miatt különösen fontos, hogy minél több ember önnellátó közösségekbe szerveződjön.

Amikor a Reuters arról kérdezi, hogy mi a titka annak, hogy 100 évesen is makkegészséges, és még dolgozik is, csak annyit felel, hogy az egész életében egy olyan dologgal foglalkozhatott, amit szeretett, és amiben mindig megtalálta az örömét:

Egy kertésszel minden egyes nap történik valami, kinyílhat egy virág, kihajt az első  gyökér a magból, megérik a paradicsom.

(Borítókép: Bálint György 2019. július 16-án. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)