Összetartó családok foglalkoztak kábítószer-termesztéssel, értékesítéssel, de jött a rendőrség

2019.07.23. 08:51 Módosítva: 2019.07.23. 08:52

Két családi vállalkozásra is lecsaptak a rendőrök az elmúlt napokban. Az egyik esetben a Békés Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószer-termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette, valamint forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kezdeményezte négy kondorosi férfi letartóztatását.

A közlemény szerint egy 28 éves kondorosi férfi 2019 márciusától az édesanyja tulajdonát képező, Kondoros mellett található tanyán és a körülötte lévő mezőgazdasági területen kannabiszt, vadkendert termesztett. Amikor július 19-én lecsaptak a rendőrök, „315 tő különböző fejlettségű növényi egyedet találtak”.

Az ügyészség szerint a növények termesztésében, gondozásában közreműködött a férfi 65 éves édesapja is. Egy másik 28 éves kondorosi férfi és 25 éves társa két területen is termesztett vadkendert: a Kondoros és Kardos között húzódó, illetőleg a Kondoros és Nagyszénás közötti külterületen, a mezőgazdasági területek szélén lévő nádasban a rendőrség összesen 244 tő kendernövényt talált és foglalt le. A megtermelt kábítószert a két 28 éves férfi árulta kondorosi, békésszentandrási és békéscsabai vevők részére. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. 

A másik eset Veszprém megyében történt, ahol a megyei főügyészség bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt egy Várpalotán kábítószert terjesztő házaspár letartóztatására tett indítványt, melynek a bíróság helyt adott.

Az ügyészség szerint a 40 éves férfi és 43 éves házastársa 2018 júliusában költöztek Várpalotára a négy kiskorú gyermekükkel együtt, majd télen kábítószerrel kezdtek kereskedni. A marihuánát, speedport és ecstasytablettákat a férfi szerezte be, Várpalotán elrejtette, és azokat előbb ő maga, később házastársa árusította. A gyanúsítottak a kábítószer-kereskedelemből befolyt bevételből tartották fenn magukat és családjukat.

2019. július 19-én az asszony 11 éves gyermekük társaságában találkozott az egyik kábítószer-vásárlóval, akinek marihuánát adott el. A nyomozó hatóság ezt követően igazoltatta őket, melynek során a gyermeknél lévő táskából, illetve a gyermek ruházatából 30 darab, alufóliába csomagolt növényi eredetű anyag, valamint simítózáras tasakokba csomagolt fehér por és 150 darab, különböző tabletta került elő, írja közleményében az ügyészség.