Stefánia
0 °C
3 °C

Törvénysértő, hogy Rogánék nem hozzák nyilvánosságra a nemzeti konzultációk kampányköltségeit

2019.07.23. 22:14

Közérdekű adatigényléssel fordult Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Miniszterelnöki Kabinetirodához, hogy nyilvánosságra kerüljön, mennyit és pontosan mire költött a kormány 2017 óta a nemzeti konzultációk kampányaira, amit az interneten, tévékben, újságokban és rádiókban is hirdettek. Az országgyűlési képviselő az RTL Klub riportja szerint azt a választ kapta, az elszámolások nagyrészt még zajlanak, a már lezárt dokumentumokba pedig csak betekintést kaphatott.

Az adatvédelmi hatóság elnöke később megállapította, a kabinetiroda gyakorlata törvénysértő, és kötelezték Rogán Antalékat, hogy 15 napon belül küldjék el Sneidernek a kért dokumentumok másolatát.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az RTL Klubnak elmondta, a törvény alapján a közérdekű adatigénylés nem váltható ki azzal, hogy betekintést engednek az iratokba. Sneider azt ígéri, ha a kiszabott 15 napon belül nem kapja meg a kért dokumentumokat, a bírósághoz fordul.

A kormány az RTL Klub megkeresésére azt válaszolta, a Jobbik elnöke bevándorláspárti álláspontja miatt támadja a kormány bevándorlás veszélyeiről szóló tájékoztató tevékenységét. Szerintük a Miniszterelnöki Kabinetiroda eddig is lehetőséget biztosított az iratokba való betekintésbe, és ezután is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni. 

Az RTL riportja szerint összesen 7 milliárd forintot költött a kormány a nemzeti konzultációkra 2017-ben.