Kikeltek a fideszes vezetők az Airbnb ellen, már készül a szigorítás

DSC01381
2019.07.24. 16:55
Rendet kell rakni az Airbnb területén Budapesten - erről beszéltek Tusványoson fideszes polgármesterek és képviselők. Bajkai István elárulta, hogy már dolgozik a törvény átalakításán, nagyobb felelősségük lesz a szállásadóknak, több beleszólásuk lesz a szomszédoknak.

Mi a legnagyobb probléma a budapesti kerületekben? Min változtatnának a polgármesterek egy varázsütésre? Nagyjából egy órányi udvarias beszélgetés után hangoztak el ezek a kérdések Tusványoson a HírTv-s Velkovics Vilmostól.

Az asztalnál fideszes budapesti vezetők ültek, akik addig jobbára a kerületüket, egymást és önmagukat dicsérték. Ennél a pontnál azonban átszakadt a gát, és kiderült, hogy a fideszes vezetésű kerületekben sem rózsaszín az élet.

Egry Attila, Józsefváros fideszes alpolgármestere dobta fel először, hogy bizony az Airbnb szabályozatlansága komoly probléma. "Itt rendet kell tenni, és ez már nem vágy. A következő félévben létrehozzuk azt a szabályrendszert, amely elviselhetővé teszi az Airbnb-t a többi házban élő számára is.

Olyan nincs, hogy az ott lakók szenvedjenek, csak mert páran Airbnb-t üzemeltetnek".

Józsefvárosban tavaly már elfogadtak egy rendeletet, amely megadóztatja azokat a lakásokat, amelyeket ideiglenes szállásnyújtásra használnak. Az idén január elsejétől az építményadó maximumát, 1898 forintot kell négyzetméterenként fizetniük évente az Airbnb-ből bevételt szerző tulajdonosoknak. Például egy 120 négyzetméteres lakás után 228 ezer forintot kell fizetni.

Egry azt mondta erről az Indexnek, hogy ez az adóztatásról szólt, most pedig egy olyan rendelet következik, amely a társasházi együttélést szabályozza. Tűrhetetlennek nevezte ugyanis, hogy a házban élők jelenleg semmit nem tehetnek, ha zavarják a közösségi együttélést az airbnb-zők.

Az asztalnál ülő Bajkai István - a korábban az igazságügyi miniszteri poszttal is összehozott fideszes parlamenti képviselő - innen vette át a szót. "Továbblépek, van még egy mögöttes probléma: a birtokvédelmi eljárás." Bajkai szerint például ha egy ír turista hajnali kettőkor hangoskodik, és egyéb módon is zavarja a rendet, hiába fordulnak a lakók a jegyzőhöz birtokháborítás miatt. Hiszen mire a jegyzőhöz kerül az eset, a turista már régen hazatért.

Hogyan lehet szigorítani? Jó néhány ötletem van. Dolgozom a társasházi törvény átalakításán, erre senki nem kért, de dolgozom.

Bajklai az Indexnek utána a részletekről annyit árult el, hogy növelni szeretné a szállásadók objektív felelősségét (vagyis hogy ők is felelősek legyenek azért, amit esetleg a vendégeik követnek el), illetve növelné a házban élők beleszólási lehetőségét a dologba. Megoldandó problémának nevezte, hogy az Airbnb-s szállasadóknak semmi érdekük a házak rendben tartása, hiszen nem laknak ott. Ezen is változtatni kell.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd következett, aki meglepő módon kijelentette: bár külső kerületről van szó, de Csepelen is kezdte felütni a fejét a probléma. Szerinte is szigorítani kell, de nemcsak az Airbnb-n, hanem magán a teljes birtokvédelmi eljáráson, amelynek "a gyakorlati haszna egyenlő a nullával". Hiszen a jegyző hoz egy határozatot vagy végzést, de nincs további eszköz a kezében - ha airbnb-zőkről van szó, ha nem.

A politikus egy további változtatást is javasolt, ha már a társasházakban élők érdekeiről van szó.

A nemzeti dohányboltok úgy működnek, mint a kiskocsmák. Küzdünk ellene.

- mondta Borbély, aki szerint hiába szabályozzák, hogy este 10 vagy 11 óra után nem lehet alkoholt árusítani a kerületben. De ekkor az alkoholra vágyók a nemzeti dohányboltokból szerzik be, majd a közterületen elfogyasztják. Szerinte ezen kell változtatni.

(Borítókép: Simor Dániel / Index)