A szerda sem a MÁV napja: Balatonfüred előtt lerobbant egy sebesvonat

2019.07.24. 12:35

Balatonfüred előtt lerobbant és jelenleg is ott vesztegel a MÁV Kék Hullám nevű sebesvonata. A kialalult helyzetet egyik olvasónk dokumentálta alaposabban, aki szeirnt a vonat eleve negyven perces késésben volt, az úgynevezett segélygép pedig csak ötven perc múlva érkezik meg.

A MÁV az Index kérdésére azt írta, hogy

Déli pályaudvarról Tapolcára tartó Kék Hullám sebesvonat mozdonya meghibásodott Alsóőrs és Balatonfüred között, nem tudja folytatni útját. A vonathoz egy másik mozdonyt küldenek, így azonban jelentős késéssel folytathatja útját. A késésért a vasúttársaság az utasok elnézését kéri. A műszaki hiba miatt az észak-balatoni vonalon megnő a vonatok menetideje. 

ezért arra kérik az utasokat, hogy itt is tájékozódjanak. 

A MÁV a Kék Hullám, a Tekergő és a Katica nevű sebesvonatokat pont azért indította, hogy a Balaton északi partjára nyaralni indulók könnyeben elérhessék úticéljukat. A MÁV azt ígéri honlapján, hogy „ezekkel a járattípusokkal menetrendszerűbb, kiszámíthatóbb a közlekedés, és a különböző igényű utasaink személyre szabott kiszolgálása is megvalósul” , de ezek szerint nem ma.

Nem csak a Balaton északi partján kritikus a vonatközlekedés. Két napja a Budapest-Szolnok vonalon volt kisebb káosz. A vonat akkor 6:15-kor indult volna Szolnokra, de már eleve 20 percet késett, majd Rákos állomásra érve harminc percesre dúsult. Ezután következett még negyed óra állás, ami után mindenkit leszállítottak, arra hivatkozva, hogy a vonat nem közlekedik tovább. 

De június közepén is egy vonatnyi ember kényszerült reggeli sétára, miután a  Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon meghibásodott a felsővezeték.