Olyan zsúfolt a mizsei vonat, hogy a csomagtartóra szorultak az utasok

2019.07.24. 16:14 Módosítva: 2019.07.25. 09:41

Mindennapossá váltak a képen látható helyzetek a lajosmizsei vonalon, áll a MÁV 142 blog közösségi oldalán

A fotókat az utasok készítették az elmúlt hetekben, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az egyébként is mostoha vasútvonal utasaival már oly módon szúrnak ki, ami már embertelen, tudtuk meg a blog írójától. 

5 munkanapból átlag 2-3 esetben nincs elegendő szerelvény a vonalon, amely nem csak rövid szerelvényeket eredményez, de gyakran az Ócsáról 5:25-kor induló vonatot is lemondják. 

Az elmúlt napokban annyiban javult a helyzet, hogy egyetlen mozdonyos szerelvény forog be a monori vonalról, azonban az a Nyugatiból 23:31-kor indul le, és hajnali 2:45-kor jön fel Pestre. Nem csúcsidőben, tette hozzá a blog készítője.

Az ügyben keressük a MÁV-ot.

Frissítés: A MÁV megvizsgálja, hogy lehet több utast befogadó szerelvényt beállítani a vonalra

A cég válasza szerint a MÁV-START vizsgálta és vizsgálja a 142-es, lajosmizsei vonalon kialakult helyzetet, a vonat és motorvonat kocsik, szerelvények felhasználását. A Desiro motorvonatok egy része az észak-balatoni vonal nyári, megnövekedett utasforgalmát bonyolítja le. Mint minden évben, úgy idén is, erre az átcsoportosításra szükség volt. Ugyanakkor az elővárosi vonalakon – így a 142-es, lajosmizsei vonalon is – a tapasztalatok és mérések szerint kevesebb az utasforgalom, az iskolai szünidő és a hivatásforgalomban utazók szabadsága miatt. Ennek ellenére kialakultak zsúfolt vonatjáratok. Műszaki okok is nehezítik a vonatközlekedést.

A késő esti és a hajnali vonat az az egy, amely a Nyugati pályaudvarról indul és oda is érkezik, utána a vágányzár miatt már csak Desiro motorvonatok közlekedhetnek a vonalon. Ismeretes, hogy a ceglédi vonal karbantartása miatt jelenleg a lajosmizsei vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak és oda is érkeznek. Ez is kissé kényelmetlenné teszi az utazást, ámde a karbantartásokat el kell végezni, ami bizony korlátozással, pótlóbuszos átszállással is együtt jár. A karbantartások az üzembiztonság és a stabilabb menetrend betartását szolgálják.   

A vasúttársaság most azt vizsgálja, hogy a vágányzár befejezését követően, augusztus 5-e után mely vonatokhoz állíthat be hagyományos, de több utast befogadni képes vonatszerelvényt. A vasúttársaság természeten addig is igyekszik enyhíteni a vonatkéséseket, a kialakult helyzetért pedig elnézést kér.