2,7 millió forint közpénzbe került a KDNP-s vezetők és feleségeik szentpétervári turistáskodása

2019.07.25. 18:52

Az Országgyűlés Hivatala fizette, méghozzá a a KDNP-frakció keretéből azt a 2,7 millió forintot, amelyben Semjén Zsolt és Harrach Péter kereszténydemokrata pártvezetők szentpétervári utazása került, hangzott el az RTL Híradójában.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy egy háromnegyed órás protokoll-látogatás után az egész hétvégét Szentpéterváron töltötték a KDNP politikusai feleségeik társaságában. A teljes delegáció ötfős volt: Semjén Zsolt, Semjénné Menus Erzsébet Gabriella, Harrach Péter, Harrach Péterné Nagy Csilla és Ujvári Sándor utazott. 

Most az Országgyűlés Hivatal megerősítette az RTL Klubnak, hogy közpénzből fizetett útról volt szó. Az RTL Klub megkérdezte erről az egyébként KDNP-s kormányszóvivőt, Hollik István szerint a feleségek utazását nem közpénzből finanszírozták, ám az nem derült ki, hogy a luxushotel-ben például kifizették-e így az igencsak drága szobaárak felét.

Az eredeti hírből is kiderült ugyanis: Szentpéterváron fejenként tízezer rubellel, vagyis ötször negyvenötezer forinttal fogadta a KDNP vezetőit a VIP-váróban a főkonzul és az első beosztott, majd a főkonzulátusnak köszönhetően egy kisbusszal utaztak be egy ötcsillagos szállodába, a   Corinthiába . Ennek honlapja szerint 

egy kétszemélyes szoba 23 950 rubelnél kezdődik (107 ezer forint), és 66 450 rubel (299 ezer forint) a legdrágább éjszakánként.

Semjénék találkoztak Szergej Szolovjov első alelnökkel és Alekszandr Kusakkal, az Egységes Oroszország párt frakcióvezető-helyettesével, ez volt az eseményről készült egyetlen hivatalos fotó, ami Semjén Facebook-oldalára is kikerült.  A 45 perces látogatással a hivatalos út véget is ért, azonban a delegáció vasárnapig Szentpéterváron maradt, és többek között városnézésen, kirándulásokon és sétahajózáson vettek részt.

Mindez Hollik István szerint nemcsak etikus, hanem:

ez a bevett gyakorlat.