Apollónia
15 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

379 szülői ágyat kap 32 kórház

2019.07.25. 10:54 Módosítva: 2019.07.25. 11:46

A beteg gyerekükkel kórházban tartózkodó szülőknek szerzett be az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 379 ágyat, amiket 32 intézményben osztanak szét - jelentette be az ÁEEK főigazgatója. 

Gondos Miklós - az ágyakból szintén részesülő Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban - elmondta, a fenntartásukba tartozó kórházak igényei és a rendelkezésre álló források alapján 158 fotelágyat, 181 összecsukható és 40 fix ágyat terveztettek és gyártattak le, és megkezdték a kiszállítást is.

Márciusban számoltunk be arról, hogy az állam azt ígérte, hogy mindenhol lesz ágy a kórházakban a beteg gyereküket kísérő szülőknek, hogy megszűnjön az eddigi, áldatlan állapot, hogy a szülők a beteg gyerekük mellett a földön vagy széken töltik az éjszakákat a kórházakban.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ígérete akkor érkezett, amikor három hónapja egy alapítvány magánadományokból összecsukható mobilágyakat adott harminc hazai kórháznak.

A most kiosztásra kerülő ágyak gyártáskor ügyeltek arra, hogy megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak, moshatók és fertőtleníthetők legyenek, ne akadályozzák a kórtermekben folyó munkát, és ne legyenek balesetveszélyesek - mondta a főigazgató, aki szerint a szülőknek kényelmesebb elhelyezést biztosító ágyak hozzájárulnak a szülők és a gyerekek lelki egyensúlyának megteremtéséhez.

A beszerzés 42 millió forint plusz áfából valósult meg.