Ungár: Próbáld a Pázmányon elmondani, hogy homoszexuális vagy!

DSC02277
2019.07.25. 18:42
Egy szem ellenzéki ment el Tusványosra vitázni: csütörtökön az LMP-s Ungár Péter ült le Orbán Balázs miniszterhelyettessel. Megvitatták a politikai megosztottságot, és hogy kit miért szólnak meg vagy vernek meg az egyetemeken.

Rögtön egy viccel kezdődött az első valódi vita Tusványoson. Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára az Index felvezető cikkét emlegette, amelynek azt a címet adtuk: "Sárral, gumicsizmával, egy szem ellenzékivel hangolnak Orbánra".

A sár és a gumicsizma kedden már megvolt, csütörtökre megérkezett az egy szem ellenzéki, az LMP-s Ungár Péter, az asztalnál pedig ott ül Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese - viccelődött Horváth Orbán nevével.

Az Orbán Balázs-Ungár Péter beszélgetés annyiban ígérkezett különlegesnek a több tucatnyi tusványosi sátras beszélgetés között, hogy itt tényleg lehetett vitára számítani, és itt nem azon versengtek a felszólalók, hogyan csomagolják a fideszes narratívákat minél szebb körmondatokba.

A vita témája a felsőoktatás volt hivatalosan, amit írjunk annak a számlájára, hogy a Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében ültek össze a politikusok. Orbán és Ungár pedig ezen a területen is tudott bőven vitás pontokat találni.

Először csak azon ment a vita, hogy a reáltárgyak oktatását mennyire kell erősíteni (Ungár szerint nagyon, már a középiskolákban, mert "a matematika gyönyörű dolog, megtanít gondolkodni"), míg Orbán ezt nem vitatva felhívta a figyelmet, hogy a humán értelmiségre is nagy szükség van, mert egyre nagyobb számban keletkeznek 21. századi kreatív munkahelyek, és ezek sokkal nagyobb eséllyel feltölthetők a humán értelmiséggel.

Onnantól kezdett érdekessé válni a beszélgetés, amikor Ungár bedobta, hogy miért kapnak a Fideszhez köthető felsőoktatási szakok és egyetemek több támogatást, mint például a gyógypedagógia, ami társadalmi szempontból fontosabb. "Miért ér a Corvinus többet, mint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar az ELTE-n?" A Corvinus szerinte "egy fideszes elitprojekt, nem szolgálja azt a célt, hogy a szociális különbséget csökkentse".

Ungár szerint a Fidesz létrehozza a felsőoktatást "külön a gazdagoknak, külön a szegényeknek". Orbán erre azt mondta, hogy senki nem a Bárczi Gusztáv ellen beszél és hoz döntéseket, és téves megközelítés fideszes elitegyetemnek nevezni a Corvinust. Orbán itt felhozta, hogy amúgy sem szabad pártos szempontból megközelíteni, mi zajlik az egyetemeken. Sőt, ha belépnek jobboldali gondolkodású fiatalok egy nyugati egyetemre (de van ilyen magyar intézmény is), akkor kisebbségben érezhetik magukat.

Ungár szerint a Fidesznek abba kéne hagynia, hogy "a világ legelnyomottabb kisebbségének" állítja be magát, és áldozatként jelöli meg magát az egyetemi szférában is.

10 éve kormányoztok lassan, és folyamatosan vekengtek.

Itt jött a díjnyertes párbeszéd az egyetemi ideológiai helyzetről:

  • Orbán Balázs: Menj be egy nyugati egyetemre, és mondd, hogy két nem van, megvernek és megdobálnak!
  • Ungár Péter: Én jártam nyugat-európai egyetemre, és nem dobálnak meg, ha azt mondod két nem van. De te meg próbálj bemenni a Pázmányra és elmondani, hogy homoszexuális vagy! Az se könnyű.

A politikusok ezután elkezdtek cikázni a témák között, és előkerült a politikai megosztottságtól Pakson át a klímaváltozásig mindenféle. Ungár egy alkalommal például ki is osztott nyilvánosan egy közbekiabáló résztvevőt, aki a klímaváltozást nem létező humbugnak nevezte. Orbán jelezte Ungárnak, hogy az ilyesmivel nem gyűjt éppen sok szavazót.

A beszélgetésen az is előkerült ugyanakkor, hogy miért Ungár az egyetlen az ellenzékből, aki egyáltalán eljött Tusványosra vitázni. Holott a szervezők hívták a többi parlamenti párt képviselőit is.

  • Orbán Balázs: Nem jó ez a politikai megosztottság, és probléma, hogy például a parlamenti focicsapatban nincs ellenzéki.
  • Ungár Péter: Focizni azért nem fogok.
  • Orbán Balázs: Azt megköszönjük, mert szeretnénk megőrizni jó csapatnak.

Ungár szerint ő el tud jönni Tusványosra vitatkozni, "nekem már nincs mit veszteni, anyám miatt már mindent leírtak rólam". De szerinte a Fidesznek meg kellene érteni a többieket. Hogy a baloldali nyilvánosság érthetően kétkedve fogadja azt, hogy ha egy ellenzéki elmegy egy fideszes fesztiválra azok után, hogy a Fidesz rendszeresen külföldi ügynöknek bélyegezni az ellenfeleit, és "a haza nem lehet ellenzékben" retorikát folytatja évek óta.

Ungárt mindenesetre hangosan megtapsolta a végén a közönség, hogy elment a vitára.