Szinyei érettségizők: az Emmi szerint az iskola hibázott

2019.07.25. 12:48

Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szabálytalan érettségi vizsga miatt a Szinyei Merse Pál Gimnázium felelősségét, írja az MTI.

A minisztérium közleményében azt írta,

a kormányhivatali vizsgálat is megerősítette a gimnázium felnőttoktatási tagozatának szóbeli érettségi vizsgáján a kirendelt érettségi biztosok által észlelt súlyos szabálytalanságokat. Az intézmény vezetésének hibája szerintük, hogy a tanulókat úgy engedték érettségizni, akik arra nem voltak jogosultak, mert nem voltak meg a vizsgára bocsátás feltételei.

Az érintett diákok jellemzően más középiskolába is jártak, és az átvételkor különbözeti vizsgát kellett volna tenniük. Az Emmi szerint jogszerűtlen, hogy ez nem történt meg.

Hozzátették, a diákok érettségijét a kormányhivatal érvényesnek tekinti, de érettségi bizonyítványt csak azután kaphatnak, hogy azokból a tantárgyakból is osztályozó vizsgát tettek, amelyekben korábban nem teljesítették a tanulmányi követelményeket.

Egy héttel ezelőtt írtuk meg, hogy  tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság a budapesti Szinyei Merse Pál gimnáziumban, pedig a tanulók nem is csaltak a vizsgán. Bár reménykedtek, nem kaptak pozitív választ fellebbezéseikre, sőt, semmilyet, pedig a fellebbezésre elvileg múlt péntekig válaszolnia kellett volna a Fővárosi Kormányhivatalnak.  Pozitív válasz hiányában nem tudták feltölteni pontjaikat a felsőoktatási továbbtanulási rendszerbe (a felvi.hu-ra) a kedd éjféli határidőig, így elúszott számukra a továbbtanulás lehetősége.

A problémát mind a 15 diáknál nagyon hasonló helyzet okozta. A különböző típusú iskolákból 1-2 év után a Szinyei esti tagozatára érkező diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság: érettségi előtt különbözeti vizsgákat kellett volna egy-egy (az eltérő tanrendekből adódó) tantárgyból tenniük. Vannak, akiknél a kémia, más diákoknál a biológia osztályzat okozta a bonyodalmakat.

Úgy tűnik, az iskola nem ellenőrizte megfelelően a diákok tanulmányi előmenetelét, továbbá nem informálták őket arról, hogy miből kell különbözeti vizsgát tenniük. Mivel a különbözeti vizsgáik valóban hiányoznak, így a köznevelési törvény értelmében a diákokat nem lehetett volna érettségire bocsátani. Ezt a Szinyei gimnázium mégis megtette, az Oktatási Hivatal által bonyolított érettségin a vizsgabizottság viszont észrevette a hibát és utólag - már a sikeres vizsga után - megsemmisítette az eredményeket.