Az ombudsman vizsgálja az Országos Onkológiai Intézetben uralkodó állapotokat

2019.07.26. 21:02

Ahogy csütörtökön beszámoltunk róla, szűk lépcsőházban tolongva várakoznak nap mint nap a rákos betegek az Országos Onkológiai Intézetben, hogy megkaphassák kemoterápiás kezelésüket. 

Az RTL Klub péntek esti híradójában arról számolt be, hogy az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított az Országos Onkológiai Intézetben uralkodó állapotokkal kapcsolatban.

A szervezetlenség, a tájékoztatás és az egyértelmű szabályok hiánya miatt áldatlan állapotok alakultak ki az intézetben. A kemoterápiára váró betegek hajnali 5 órától állnak sorba egy szűk lépcsőházban, hogy 7 órától sorszámot húzhassanak maguknak az aznapi vizsgálatokra. Kameránkkal ott voltunk szerdán kora reggel, amikor olyan beteggel is találkoztunk, aki már reggel fél 5 óta állt sorba.

Azóta a kórház egyelőre úgy oldja meg az áldatlan állapotokat, hogy nem engedik be a korán érkezőket az épületbe, csak a hivatalos rendelési idő kezdetekor. 

Az intézet ezen felül már augusztustól bevezetné az elektronikus előjegyzést (eddig a daganatos betegek saját sorszámot osztottak egymást közt), amitől szintén a helyzet javulását reméli, noha a hajnali sorban állások nem az előjegyzett kemoterápiás ellátások miatt alakulnak ki, hanem azért, hogy a betegek egyáltalán bejussanak az orvoshoz, aki a laboreredményeik alapján beutalja őket a már előjegyzés alapján folyó kemoterápiás kezelésekre.

A riportokból kiderült, hogy egy-egy kezelés egész napos program is lehet a betegeknek, könyvvel, étellel-itallal készül mindenki, és ez már évek óta így megy. Az intézetben évente 1000-1200 új daganatos beteget látnak el. 

Más fél évvel ezelőttig, 26 éven keresztül az intézetet Kásler Miklós vezette, aki tavaly lett az Emberi Erőforrások minisztere.