Benkő: A kormány nem tárgyal F-35-ös vadászgépek beszerzéséről

2019.07.26. 12:38 Módosítva: 2019.07.26. 12:53

"A Magyar Honvédség hadrendjében szolgálatot teljesítő Gripen vadászrepülőgépek lízingelésre 2026-ig van érvényes szerződésünk és jelenleg nem folytatunk tárgyalásokat új eszközök, így a kérdésében említett F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzéséről sem" - válaszolta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére. 

Az, hogy Benkő szerint nem tárgyalnak, nem jelenti azt, hogy informálisan ne lenne szó az amerikai Lockheed Martin által gyártott vadászgépek esetleges vásárlásáról. Az elmúlt időszakban több jel is utat arra, hogy a Honvédség F-35-ösökre válthat, miután lejár a Gripenek lízingszerződése. 

Egyrészt David Cornstein amerikai nagykövet azt mondta májusban a 444-nek, hogy találkozásai alapján bizakodik abban, hogy a kormány fegyvereket vásárol majd a Lockheed Martintól. Másrészt a Direkt36 májusban írt arról, hogy F-35-ös érkezhetnek Magyarországra, majd egy hónappal későbbb, nyakatekert módon a kormánysajtó is belebegtette, hogy "Amerikai lopakodók érkezhetnek". 

Az ügy részleteiről és a szóban forgó amerikai vadászgépekről itt írtunk bővebben