Augusztusban is szállhatnak le gépek éjszaka Ferihegyen

2019.07.26. 12:03

A HVG arra volt kíváncsi, mire lehet számítani augusztustól, miután bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett. Ehhez elkérték a repülőtér kommunikációs igazgatóságától a szabály pontos elérhetőségét és szövegét, de azt a választ kapták július 24-én, hogy

a szükséges jogszabályok és az üzemelési eljárások módosítása folyamatban van.

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón - írtuk áprilisban, de most úgy tűnik, ez még várat magára. 

Az újság megkereste az érintett légitársaságokat is, akiknek menetrendszerinti gépei landolnak éjfél után a reptéren. A Wizz Air jelezte, hogy részt vett a javaslat kidolgozásában, és annyit elmondtak, hogy ha életbe lép a korlátozás, akkor 0 és 5 óra között a főváros felől nem lehet majd le- és felszállni,  „ugyanakkor a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér megközelítése délkeleti irányból továbbra is biztosított lesz" - vagyis úgy tűnik, hogy 

a menetrendet nem kell megváltoztatni, csak Budapest helyett az agglomeráció kapná meg a zajterhelést.

Ugyanakkor a szakértők szerint a Monor felől érkező gépek leszállását még a közepes erősségű szél is veszélyezteti - írja a HVG, és a légitársaságok is panaszkodnak arra, hogy a légiirányítás vagy előre nem látható okok miatt késnek, vagy eleve késve indulnak el.  

A Budapest Airport májusban bejelentette, hogy a környéken élők számára újra meghirdeti ablakszigetelési programját, erről 1500 háztartás kapott értesítést, és közel száz tulajdonos jelezte a részvételt.