Brutális jégesők és esők kapták el az ország egyes részeit

2019.07.27. 20:48

Az Időkép időjárási szakportál tudósítása szerint kemény esők és jégesők vonultak nyugatról kelet felé szombat este. Zalaegerszegen golflabdányi jégesőt fotóztak, a sok víz egyes részeken az autók kerekeinek közepéig állt egy kép tanúsága szerint.

A ZTE focicsapat Instagramra tette fel az alábbi rövid videót:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jégeső a szünetben. 🔵⚪#ztefc #zete #hajrazete #hafelveszed

ZTE FC Official (@ztefc) által megosztott bejegyzés,

Dzsudzsák Balázs pedig mezítláb, bokáig érő vízben sétált el a helyszínről, erről itt nézhet meg videót.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján arról adott tájékoztatást, hogy főleg Zalaegerszegen kaptak sok riasztást a viharkárok miatt. Vízeltávolításhoz, vízben elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget a tűzoltóktól. Zalaistvándon szétverte a jégeső egy ház tetejét, Zalaszentgróton egy kitört fa dőlt az elektromos vezetékre, egy másik helyen 60-70 centiméteres víz állt egy ház udvarán.

Az Időkép szerint 54 mm eső zúdult le Nádasdon, Kétvölgyön 48, Felsőszölnökön 41 mm hullott le rövid idő alatt.

Kollégánk jelentése szerint Kapolcson szombat este  tökfekete lett az ég, az esti koncertek el is maradnak a várható viharok miatt. (Frissítés: a településen átment a vihar, a szervezők Facebookon azt írják, mindenki tartson ki, lehet hogy mégis megtartják a koncerteket.)

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a viharos időjárás több vonalon is fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben - tudatta vasárnap kora reggel a Mávinform. Váczi Viktor sajtóügyeletes az MTI-vel közölte: több helyen fák dőltek a vasúti pályára és a felsővezeték is leszakadt. Vasárnap délelőtt még több vonalon várhatóak korlátozások a személyszállító vonatok közlekedésében.

A Székesfehérvár-Szombathely vonalon várhatóan délig viszik pótlóbuszok az utasokat Veszprém és Ajka között a kidőlt fák eltávolítása és a felsővezeték helyreállítása miatt. A menetidő 30-60 perccel megnő. A miskolci fővonalon Hort-Csány és Vámosgyörk között felsővezeték-szakadás miatt csak egy vágányon járnak a vonatok, a menetidő 15-20 perccel hosszabb ezen a szakaszon. A Nagykanizsa-Pécs vonalon egy kidőlt fa miatt áll a forgalom Babócsa és Vízvár között, itt 1-2 órás késésekre kell számítani.

A keleti és középső országrészt kicsit korábban kapták el a viharok. A szombati debreceni helyzetről itt írtunk bővebben. Az MTI azt írta, Budapesten, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kérték a legtöbbször a tűzoltók segítségét a szombati vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel elmondta, szombaton 18 óráig 140 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Budapesten elsősorban letört faágakhoz, kidőlt fákhoz, Hajdú-Bihar megyében pedig a felgyülemlett csapadék okozta a legtöbb gondot. Hajdúsámsonban egy ház lakhatatlanná vált, amikor fa dőlt rá, az ott élő ember rokonokhoz költözött - tette hozzá.

A szóvivő közölte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein is végigsöpört a felhőszakadással járó viharos idő. Kisvárdán egy nagy fenyőfa dőlt meg és veszélyeztet egy házat, Nyírlugoson kidőlt egy távközlési oszlop, valamint megrongálódott egy ház teteje, Nyírlugos és Nyírbéltek között pedig négy fa dőlt az útra.