új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy ért véget az esemény, hogy nem tudhattuk meg a választ arra a nézői kérdésre, hogy vajon Orbán szereti-e a focit. Németh Zsolt elköszönt a közönségtől, ezzel a közvetítésünknek is vége. Hamarosan jelentkezünk egy elemző összefoglalóval. 

  • A végére maradt egy kis kampányolás az önkormányzati választásokra. Orbán a végén emlékeztet mindenkit, hogy október 13-án önkormányzati választások lesznek. 

    Ne féljetek! Győzni fogunk. 

    Ezt üzente II. János Pál pápa híres mondatát aktualizálva. II. János Pál ezt a kommunistákról mondta persze. 

  • Miért nincs még kódolatlan M4 sportcsatorna? Orbán erre a kérdés frappáns választ ad: 

    Mert Semjén Zsolt még nem oldotta meg. Tavaly egyértelműen rá lett testálva a feladat.

  • A parlament tervezi, hogy olyan törvényt hoz, amely hazaárulásért elítéli azokat, akik magyar képviselők ellen szavaznak az Európai Parlamentben? Erre Orbán azt válaszolja, hogy "ócska és vacak politika ez", hogy a baloldaliak Brüsszelben a magyarok ellen szavaznak. "Nem is érdemel ez több szót". 

  • Úzvölgyi temetőgyalázás. "egész egyszerűen nem lehet politikai terminusokban beszélni erről" - véli Orbán, aki szerint ez a kegyeletsértés nekünk "felfoghatatlan". Szerinte nem politikai megoldás kell, hanem az erdélyi magyaroknak át kéne beszélni ezt higgadtan a románokkal megtartva a morális keretekben.

    Miért nincsenek román-magyar csúcstalálkozók? Orbán szerint a román jogrendszer nekünk kifürkészhetetlen, nem tudni, kit mikor ítélnek el, de a román szociáldemokraták vezetője minden neki tett ígéretét betartotta eddig. A román miniszterelnök asszony szerinte "komoly politikus", és sokkal több jót tudna cselekedni, ha lenne hátországa. A román államfő javára pedig az szól, hogy ő is ellenezte Timmermans kinevezését az EB élére, "az ő munkája is benne van". Ennek ellenére azért nem időszerű a találkozó, mert a román politikai helyzet kavarodása miatt nem tudnánk fontos döntéseket hozni.

  • Orbán sorra válaszol a kérdésekre. 

    • A családvédelmi akcióterv kiterjesztése. Orbán szerint a kérdés indokolt, hiszen "nemzetépítésben vagyunk". De más a nemzetegyesítés és a nemzetépítés. Csak akkor lehet valamit kiterjeszteni a határon túlra, ha megvan az anyaországi teljes politikai és gazdasági támogatás. "Eljöhet és el is jön majd az a pillanat, amikor erre képesek leszünk", de a legfontosabb a helyes ütemezés.
    • Közvetlen repülőjárat. Jár már a Budapest-Marosvásárhely járat, és nemsokára a Budapest-Kolozsvár járat naponta közlekedik.
    • Az erdélyi magyar pártok együttműködésének elősegítése. "Miért nem vetem latba a befolyásom? Már ott beletörne a bicskám, hogy Tőkés Lászlónál próbálkozom."
  • Ezt külön is kiemelem:

    Miniszterelnök úr, szereti a focit? 

    FRISSÍTÉS! 

    Erre a kérdésre külön nem válaszolt Orbán a végén. :(

  • Következnek a kérdések, amelyeket csak írásban tehetett fel a közönség. Németh Zsolt válogat közülük, aztán Orbán és Tőkés egyszerre válaszol: Ilyen kérdéseket kaptak:

    • A szórványmagyarság megmaradásának mi a fő biztosítéka?
    • Tervezi-e a kormány a családvédelmi akcióterv kiterjesztését a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőkre? A csok programot kiterjesztik Erdélyre?
    • Mikor ismerik fel az erdélyi pártok az összefogás erejét? Mit tanácsol az erdélyi pártoknak, mi legyen a közös minimum?
    • Mit gondol a kárpátaljai eredményekről, mit várhatunk az új ukrán elnöktől?
    • A Benes-dekrétumok ügyét nem kéne rendezni? 
    • A parlament tervezi, hogy olyan törvényt hoz, amely hazaárulásért elítéli azokat, akik magyar képviselők ellen szavaznak az Európai Parlamentben?
    • Mit fog tenni a magyar állam az úzvölgyi temetőgyalázás ellen?
    • "Miniszterelnök úr, szereti a focit?" 
  • "Az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltöltni, hogy szembe fordulunk a liberális korszellemmel és a liberális nacionalizmussal. Ez egy igazságtalanul nehéz küzdelem lesz, a pálya feléjük lejt, de nálunk van sok dolog, amit szépnek és szabadnak lehet nevezni" - mondta Orbán. 

  • A liberális demokraták szemszögéből nézve az egyetemes emberi jóval áll szemben Magyarország, Ausztria, Csehország, Olaszország, Lengyelország, ezért "gyűlölnek minket" a liberálisok. 

    Orbán szerint meg kellene találni azt a megfogalmazást, ami pozitív tartalommal tölti fel az illiberális kifejezést. "Az illiberális politika értelme a keresztény szabadság, és annak megvédése" - mondta a miniszterelnök, ami az illiberális demokrácia minden olyan dologgal foglalkozik, amivel a kereszténység nem. 

  • Az illiberális állam nem közömbös az kultúrával, a családdal és az országot lakó népcsoportokkal szemben, védi azokat - összegzett Orbán, aki szerint ezen elvek vannak lefektetve az Európai Chartába, ami így "egy tőről metszett illiberális dokumentum". Ezek alapján Orbán szerint nem kell félni kimondani a korszellemmel szemben egy illiberális államot kell szervezni.

  • Miért gyűlölnek minket a liberálisok - teszi fel a kérdést Orbán. Hosszú időn keresztül az volt a helyes elv, hogy egy gondolat alá kell rendelni a nemzetek népeit, ez volt a kommunizmus és szocializmus alapja Orbán szerint, aki úgy látja, ennek a helyére lépett be a liberális demokrácia. A politikai küzdelem eredményeképp a liberálisok elérték, hogy mindenkinek liberális demokratának kell lennie, nincs olyan, hogy szociáldemokráca vagy kereszténydemokrácia, mint volt régen. 

    Ez a liberális tézis fújja ma a passzátszelet ez európai politikában, és ennek lényege: minden emberi kapcsolatot és társadalmi viszonyt a lazán szerveződő üzleti kapcsolatok mintájára kell alakítani. "Innen érthető meg, hogy a liberálisok miért támogatják a migrációt, és miért épp Soros György szervezi a migrációt" - mondta Orbán. 

  • Sohasem jöhetett volna liberális demokrácia, ha nincs keresztény alapja, fejti ki nézeteit a miniszterelnök.

    "Mindannyiunkat saját képmására teremtett az Isten" - erre a keresztény tételre épülhet csak a liberális demokrácia, ez történelmileg és földrajzilag is kimutatható. Orbán szerint addig volt életképes a liberális demokrácia, amíg nem hagyta el a keresztény alapjait. 

  • Az illiberális vagy nemzeti rendszerben nem azt mondjuk egy szép magyar sportteljesítményre, hogy ők megnyerték, hanem, hogy mi megnyertük. Orbán szerint ez az alapvető különbség a liberális és az illiberális nézőpont között. 

    Egy liberális rendszerben az a szabály, hogy mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti. Ezzel szemben az, ami nálunk van, vagy próbálunk felépíteni: "két egyén közötti viszonyban az a helyes definíció, hogy amit nem akarsz, hogy neked cselekedjenek, azt te se csinált a másikkal". 

  • Onnan lehet megérteni, hogy mi történik Magyarországon, hogy milyen örökséget kellett kezelni az első kétharmados Orbán-kormánynak: 3,5 millióan dolgoztak és ebből 1,5 millió fizetett adót; folyamatosan hanyatlott a nemzeti identitás, kultúra; leépült a rendőrség és a hadsereg. 

    Arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy ezekre a kérdésekre lehet-e jó választ adni a liberális demokrácia keretein belül, és határozottan azt mondták Orbánék, hogy nem. "Úgy fogalmaztuk meg, hogy demokrácia igen, liberalizmus nem (...) Új alapokra helyeztük az egyén és közösség viszonyát". 

  • A következő fél évben Finnország fogja értékelmi a magyar jogállamiság helyzetét, Orbán szerint önuralom kell ahhoz, hogy ne nevessük ki "finn barátainkat". Finnországban nincs alkotmánybíróság, Finnországban az Akadémia az oktatási miniszter felügyelete alatt áll, az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a finn bírákat - sorolta Orbán a finn jogállamisággal kapcsolatos aggályait. 

  • Ha bejönnek a kormány prognózisai, akkor valamikor 2020 tavaszán szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, majd 2020 őszén egy harmadik gazdaságvédelmi akciótervre is szükség lesz. 

  • A második nemzetközi térből érkező veszély, a migráció és a gazdaság területén történt hibák. Az EB-nek ki kell lépnie a migráció témaköréből, és az összes migrációval kapcsolatos témakört a belügyminiszterek tanácsába kell terelni Orbán szerint. 

    A kormányfő úgy látja, hogy egy európai szocializmus helyett egy versenyképes európai gazdaság eszményéhez. El kell vetni ez Európai Alapjövedelem gondolatát, helyette munkahelyteremtést kell ösztönözni, és adócsökkentésre van szükség a miniszterelnök szerint. Hogy ki lehet-e javítani a gazdaság hibáit, az minimum kétséges. 

    Orbán szerint nagyon nehéz jönnek az európai gazdaságra. 

  • Nem bontom ki az igazság minden elemét, de bonyolult manőverekkel megakadályoztuk, hogy Soros embereit válasszák az Európai Unió fontosabb pozícióba - jelentette ki Orbán, aki szerint az Európai Bizottságnak vissza kell térnie az EU alapokmányához, és a szerződések őreként kell viselkednie. 

  • Erről a két kérdésről fog beszélni a kormányfő, aki megpróbálja majd elmondani, mi az értelme annak, ami ma Magyarországon történik. Orbán szerint bíztató pályán van az ország, ezt a helyzetet ma nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély. A következő egy év feladata ezekkel szemben megvédeni az országot. 

  • Orbán szerint saját életük főműsoridejének már túlvannak a felén, most jön az esti nagy film. Igazságtalanul nehéz küzdelem volt eddig, és ezután is a magyar nemzet megmaradásának biztosítása. 

  • Első, liberális rendszerváltás volt 1990-ben Orbán szerint. A feladat akkor a tőkés, piacgazdaság kialakítása volt. Nemzedéki feladat, internacionalista-szocialista utódcsoportok legyőzése volt a feladat 1994 és 2010 között. Az első kétharmados győzelem után a tömegtámogatás folyamatos megtartása mellett kellett átalakítani a rendszert a miniszterelnök szerint. 

    Orbán nem tudja a választ arra a kérdésre, hogy lenne-e ereje még egyszer az elmúlt 30 évhez, majd elmesélt egy történetet. A 30. házassági évfordulójuk megkérdezte a feleségét, kérje-e meg újra a kezét, mint ahogy az ilyenkor szokás. "Romantikus pillanat, a feleségem pedig azt mondta: ne kockáztass!". 

  • Megtiszteltetés volt 30 évig Tusványoson felszólalni - mondta a miniszterelnök, akitől azt kérte Németh Zsolt, hogy 20-30 percben összegezze a szabadegyetem elmúlt harminc évét. Orbánnak egy mondatban is sikerült az összefoglaló: az a jó, hogy ez a harminc év mögöttünk, és nem előttünk van. 

    Tusványos nagy kérdése 30 évvel ezelőtt az volt, hogy megmaradjon az egyetemes magyarság. Orbán szerint úgy tűnik, hogy ez sikerült, ami kisebb csodával ér fel. 

  • Tényleges rendszerváltásra van szükség Romániában – mondja Tőkés, mert "a posztkommunista rezsimet is meg kell dönteni, ahogy Magyarországon történt". Tőkés beszól az RMDSZ-nek, szerinte "opportunista önfeladás" a szociáldemokratákkal folytatott együttműködés.

    Tőkés gúnyosan azt mondja:

    Engedje meg Kelemen Hunor elnök úr, hogy gratuláljak ahhoz a 35 ezer szavazathoz, melyet a „Fejlődő Erdély” választási jelszavával a Kárpátokon kívüli területekről az európai parlamenti választásokon begyűjtöttek.

    idén az RMDSZ egy egész európai parlamenti mandátumról vétkes módon, önként lemondott, sőt még a meglévő kettő megszerzését is kockáztatta - mondja Tőkés.

  • Tőkés mandátuma májusban lejárt az Európai Parlamentben, nem szerepelt már a mostani Fidesz-listán. Tőkés ennek alkalmából kiadósat migránsozik, szidja a "bevándorláspárti" EU-s vezetőket és a "globális háttérhatalom" képviselőit, akik migránsokkal akarják "elárasztani" Európát. De szerencsére a magyar kormány ellenáll ennek, Orbán Viktor áll a küzdelem élén, mondja.

  • Tőkés azt mondja, hat évvel ezelőtt dél-tiroli mintára "védhatalmi szerepkört kért Magyarországtól" a romániai magyarságnak. Emiatt Klaus Iohannis államfő visszavonta tőle a Románia csillaga kitüntetést. Tőkés a döntés ellen fellebbezett, és az ügy tárgyalását 2020. június 4-én, Trianon századik évfordulójára tűzték ki Bukarestben. 

  • Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, volt fideszes EP-képviselő az állandó felvezetője Orbánnak, most is ő kezd. "Unió Európával, unió Erdéllyel" - idézi fel a kedvenc jelmondatát, "ebben minden benne van, ami a nemzetpolitikánkban fontos". 

  • És ez fokozható.

    Bizony.

  • Németh Zsolt azt mondja, sokan kérdezik tőle, miről fog beszélni a miniszterelnök. Erre elmesélte a következő anekdotát:

    • Miről beszélt a pap?
    • A bűnről.
    • Mit mondott?
    • Ellenezte. 

    "A nemzet helyzetéről fog beszélni miniszterelnök úr és püspök úr. Támogatni fogják a nemzetet" - mondta Németh.

  • Előbb felhangzott ütemes taps kíséretében. Orbán Viktor, Németh Zsolt és Tőkés László színpadra lépett. Kezdődik.