Megtépázta a vihar Budapestet, hét kerületben hívták a tűzoltókat

2019.07.28. 14:57

Fákat döntött ki, vezetékeket rongált meg és pincéket öntött el a vasárnap délután érkezett vihar Budapest több pontján, írja a Katasztrófavédelem.

Elakadt autó a Váci úton
Elakadt autó a Váci úton
Fotó: Olvasónk, Attila / Index

A főváros hivatásos tűzoltóit rövid időn belül a VIII., a IX., a XIV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületbe riasztották műszaki mentéshez. Az egységek tizenegy helyszínen dolgoznak, írták vasárnap délután. A csepeli strandba villám csapott, egy embert újra kellett éleszteni, erről itt olvashatják hírünket.

Nem sokkal később azt közölte a Katasztrófavédelem, hogy országszerte több mint hatvan helyszínen dolgoztak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók a vasárnap délután érkezett vihar következtében keletkezett károk felszámolásán. A legtöbb lakossági bejelentés Budapest, Debrecen, Gyula és Zalaegerszeg térségéből érkezett, ahol kidőlt fák, leszakadt vezetékek és vízzel elöltött pincehelyiségek adnak munkát az egységeknek.

A legtöbbször Budapesten és Gyulán kérték a tűzoltók segítség a vasárnapi vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Mukics Dániel elmondta, hogy vasárnap 15 óráig közel 100 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Kiemelte, hogy Gyula és Sarkad között fa dőlt a vasúti sínre, emiatt átmenetileg szünetel a vasúti közlekedés.

Később azt is közölték, hogy nagy erővel csapott le a vihar vasárnap délután Békéscsaba térségére is, a tűzoltókat húsz percen belül több mint hetven helyszínre riasztották, többségében kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, elöntött pincehelyiségekhez és megdőlt villanyoszlopokhoz.

Szombat: 246 helyszín, 30 épület

Szombaton is vihar vonult át az országon, arról itt olvashatnak összefoglalótA szombati vihar miatt összesen 246 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ebből 57 helyszínen a vizet kellett szivattyúzni, mert a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz nem tudott elfolyni. A többi beavatkozás a szél által kicsavart fákhoz volt köthető, illetve körülbelül 30 épületben keletkezett valamilyen kár, jellemző a tetőszerkezetet bontatta meg a szél.