Az EU bírósága az orosz menekültnek adott igazat a magyar állammal szemben

2019.07.29. 14:53

Hatéves tortúrája után megnyerte a perét Alekszej Torubarov a magyar állammal szemben: leegyszerűsítve nem szívathatjuk tovább a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) egyszerű trükkjével. Az ügyről bővebben itt írtunk legutóbb.

A fő probléma az volt az orosz ellenzéki menedékkérőnél, hogy a BMH folyton elutasította a mendékkérelmét, arra az szokatlanabb álláspontra alapozva, hogy Oroszország jogállam, Torubarovnak lehetősége van a tisztességes eljárásra hazájában. 

Kegyetlen, de egyszerű trükk

Igen ám, de hiába vitte bíróságra az ügyét, a magyar bírók kezéből 2015-ben kivette a kormány az azt a több évtizedes lehetőséget, hogy ők is megadhassák a menedékjogot, ha a hatóság jogellenesen döntött. Így azóta csak kimondhatták, hogy a menekültügyi hatóság döntése jogellenes, de nem változtathatták meg a döntést. 

Ennek aztán az lett a következménye, hogy a menekültügyi hatóság érdemi indokok nélkül, akár szó szerint ugyanolyan elutasító határozatokat hozhatott, amelyeket a kérelmezők újfent megtámadtak, majd a bíróságok ismételten jogsértőnek találtak, de a menekülők helyzete nem oldódott meg. Ezek a „pingpongjátszmák” éveken át folytak a menekültügyi hatóság és a bíróság között - írja a Torubarovot képviselő Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

Ezzel úgy érzik, hogy ügyfelük sikere a magyar jogállam győzelme is, hiszen mostantól ha a hatóság figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését – új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz, mint előzőleg, akkor a bíróságnak mellőznie kell a megszorító szabályt, és másodjára magának kell megadnia a menedékjogot. Emellett az összes többi uniós országban is ez a szabály fog élni a bírósági felülvizsgálatot kérő menekültkérelmekre.

Nem is akart soha itt élni

A sors fintora, hogy Torubarov soha nem is akart itt élni, csak a dublini rendelkezés miatt rekedt Magyarországon. Eszerint az az ország az illetékes a menedékkérelem elbírálásában, ahol először belép az EU-ba. Márpedig Torubarov a cseh hatóságok kiadatása után Oroszországból – ahol szabadlábra helyezték, miután az ellene indított ügyek elakadtak –, Ukrajnán keresztül Magyarországra szökött. Ha a hatóság végre megadná a menedékkérelmet, azonnal Prágába menne, ahol vállalkozását folytatná, így a megélhetése is biztosított lenne.

„Soha nem kértem egyetlen fillért sem a magyar államtól, nem kérek most sem. Ellenkezőleg, munkahelyeket hoznék létre, csak hagyjanak dolgozni” – mondta korábban a Hévíz környékén élő 60 éves férfi, akinek egykor Volgográdban volt étteremhálózata, amíg a városvezetéssel összejátszó, rendőrséghez kötődő FSZB-vel trükköző szervezett bűnözés rá nem telepedett.