Az Egyesült Államok volt nagykövete egykori szövetségesként írt Magyarországról

2019.07.30. 21:19

Az Egyesült Államok számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatott küzdelemben - írta a Newsmax amerikai oldalon kedden megjelent cikkében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI szerint.

Kovács Zoltán arra reagált, hogy Nancy Googman Brinker korábbi budapesti amerikai nagykövet ugyanezen az oldalon Magyarországot "egykori szövetségesként" és "kétes hírűvé" vált államként jellemezte egy véleménycikkében.

A korábbi nagykövet cikkében felemlegette az orosz és kínai érdekek magyarországi térnyerését, azt, hogy Magyarország gátolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz, és a CEU ügyét is. Illetve nehezményezte, hogy bár Orbán aláírta áprilisban az amerikai-magyar védelmi megállapodást, a Parlamentnek még mindig nem sikerült azt ratifikálnia.

Kovács Zoltán államtitkár most válaszcikkben igyekszik a lap olvasóit arról biztosítani, hogy Magyarország teljesen az Egyesült Államok mellett áll.

Azt írta, Magyarország továbbra is szilárd tagja a NATO-nak, és belefogott a kommunista rezsim bukása óta eltelt 29 év legnagyobb katonai fejlesztési programjába. Magyarország fokozatosan növeli védelmi kiadásait, és ahogy Orbán Viktor ígérte, ezen a téren "2024-re többé-kevésbé elérjük a GDP két százalékát". Magyarország vezeti éppen most a Balti Légfelügyeleti Missziót, amely Észtország, Lettország és Litvánia légterét védelmezi.

Az államtitkár felidézte, hogy Orbán Viktor az amerikai függetlenségi nap alkalmából Budapesten tartott ünnepségen is éppen arról beszélt, hogy számolhatnak Magyarországgal a közös értékekért vívott küzdelemben, "akár a tárgyalóteremben, akár a csatamezőn". Kovács Zoltán szerint egyébként Magyarország Nancy Goodman Brinker állításával ellentétben júliusban végül ratifikálta a védelmi megállapodást.

Az államtitkár megjegyezte: Ukrajna együttműködése a NATO-val nem Magyarország miatt szenved károkat, ahogy a volt amerikai nagykövet állítja, hanem a saját törvényei miatt, amelyek megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. "Nem fogunk mentegetőzni azért, hogy előtérbe helyezzük a Magyarországon kívül élő magyar kisebbség jogait, és számon kérjük Ukrajnán azt, hogy eleget tegyen a kötelezettségvállalásainak" - írta Kovács.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári budapesti látogatása során azt mondta, hogy az Egyesült Államok hajlamos volt elfeledkezni Közép-Európáról, és magára hagyta a térséget. A Trump-kormányzat alatt ez változóban van, és örülünk, hogy az Egyesült Államok visszatér, nem csak mint fontos stratégiai szövetséges, hanem mint az Európán kívüli legnagyobb követlen befektetői forrásunk - írta Kovács Zoltán a reagálásában.