Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Gruevszki pártjának vezetőit fogadta Orbán

2019.07.30. 20:41

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden este a Karmelita kolostorban fogadta a Fidesz észak-macedón testvérpártjának vezetőségét - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnöke, Hrisztijan Mickoszki és Alekszandar Nikoloszki alelnök tájékoztatták a Fidesz elnökét Észak-Macedónia jelenlegi politikai és gazdasági helyzetéről, áll a közleményben.

Az nem, hogy ez az a párt, amelynek Nikola Gruevszki, volt macedón elnök is a tagja. Az a Gruevszki, akit hazájában jogerősen elítéltek, ám onnan megszökött, majd miután átjutott az első határon, magyar diplomáciai segítséggel menekítették végig a fél Balkánon, hogy aztán Magyarországon menekültstátuszt kapjon.

Havasi közleménye szerint szóba került a balkáni ország EU-csatlakozásának folyamata és az Európai Unió előtt álló legfontosabb kérdések is. Beszéltek az Európai Néppárt (EPP) jövőjéről és novemberi tisztújító kongresszusáról is, hiszen mindkét párt, a Fidesz és a VMRO-DPMNE is az EPP tagszervezete, írja az MTI.

Azt nem, hogy a Fidesz tagsága jelenleg fel van függesztve az EPP-ben.