Szijjártó Péter nem ért rá találkozni a német külügyminiszterrel

2019.07.31. 06:55 Módosítva: 2019.07.31. 11:19

Kedden Magyarországra látogatott volna Heiko Maas német külügyminiszter, de végül lemondta a látogatást, mert Szijjártó Péter nem tudott időt szakítani rá, írja a Népszava németországi forrásokra hivatkozva.

A szociáldemokrata politikus a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna Magyarországra, és találkozott volna Szijjártó Péterrel is. A magyar külügyminisztérium viszont több mint egy hete jelezte: a miniszternek más programja van, a két politikus nem tud majd találkozni. Emiatt viszont már Maas sem akart jönni, helyette Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára jött. 

A Maccabi Játékokra háromszáz versenyző érkezett Németországból. 

Bár a lap németországi forrásai szerint Maas útjának lemondása mögött nem politikai konfliktus áll, mégis jól jellemzi a német–magyar kapcsolatok állapotát, hogy Szijjártó „nem ért rá" találkozni hazánk talán legfontosabb külföldi partnerországának, a magyar gazdaság meghatározó szereplőjének külügyminiszterével.

A külügyminisztérium válaszát, mely nem részletezi, hogy Szijjártó milyen egyéb elfoglaltsága (esetleg egy külföldi út) miatt nem ér rá találkozni német kollégájával, némileg árnyalja az a júliusi eset, amikor helikoptert vett igénybe, nehogy a kínai külügyminiszter látogatása után elmulasszon egy esztergomi gyáravatót.