Azon a napon tesztelték az új rendszert az onkológián, amikor nincs is kezelés

onkológia
2019.08.01. 11:30

Frissítés: az alábbi cikkünket érintően, annak megjelenése után helyreigazítást tettünk közzé.

Augusztus elsejére megszűnt a sorszámhúzás az Országos Onkológiai Intézetben, helyette elektronikusan regisztrálják az érkező betegeket. 

Csütörtök reggel a gyakorlatban is megnéztük az új rendszert: a váróterem ajtajára egy cetlit ragasztottak, amire nagy betűkkel azt írták, az intézet bejáratait 6-kor nyitják, de a váróteremét csak 7 órakor, mivel addig takarítanak, az adminisztráció pedig háromnegyed 8-kor indul. A hét óra előtt érkezőknek pedig azt írták: „Az érkezési sorrend megállapításában segítséget jelent a főbejáratnál található sorszámkiadó automata.” Az RTL-nek viszont korábban egy érintett beteg úgy nyilatkozott, a sorszámhúzó nem működik.

A nagy sor és a lépcsőkön várakozás most elmaradt, a lépcsőház üresen kongott, a betegek épp csak szállingóztak. Azt a néhány embert viszont már háromnegyed 7 körül beengedték a folyosóra. 

Az Onkológiai intézet üres lépcsőháza csütörtök reggel 6:30-kor

Ahogy beszámoltunk róla, július 24-én (szerdán) az intézetben szűk lépcsőházakban tolongva vártak a kemoterápiájukra a rákos betegek, aznapi ottjártunkkor hajnali fél 5-től álltak sorba, hogy 7 órától sorszámot húzhassanak maguknak az aznapi vizsgálatokra.

A lehetetlen helyzetben a betegek saját maguk által gyártott cetliken osztogattak sorszámokat. Ezek csak arra szolgáltak, hogy át lehessen váltani őket igazi sorszámra, ha a páciensek bejutnak a váróba. A saját készítésű cetlik miatt aznap konfliktus is kialakult: a később érkező betegek kifogásolták, hogy ez nem hivatalos megoldás. Utóbbira az intézet azt mondta az Indexnek, a sorszámhúzásnál észlelt esetleges visszaélésekért az intézet nem tehető felelőssé.

Az intézet főigazgatója, Polgár Csaba Népszavában csütörtök reggel megjelent interjújában azt mondta, eddig sem volt krízis az intézetben, csak a sajtó fújta fel az ügyet. Ő június 24-e másnapján, 25-én (csütörtökön) személyesen ellenőrizte a helyzetet az intézetben, és alig három beteg várakozott ott. 

Mitől lehetett ilyen kevés beteg aznap és ma reggel is az onkológián?

Információink szerint azért is, mert a

KEMOTERÁPIÁS KEZELÉSEK KÉTHETENTE VANNAK, AZ INTÉZETBE MINDEN MÁSODIK HÉT HÉTFŐJÉN ÉS SZERDÁJÁN ÉRKEZNEK főképp A BETEGEK, AKKOR ALAKUL KI tehát A nyomOrgó TÖMEG. AUGUSZTUS ELSEJE PEDIG PONT A SŰRŰ KÉT HÉT KÖZÉ ESIK, ráadásul csütörtök, ÍGY NEM ANNYIRA MEGLEPŐ, HOGY ALIG VOLTAK AZ INTÉZETBEN. 

Tehát azon a csütörtökön, amikor a főigazgató elmondása szerint személyesen ellenőrizte az állapotokat, információink szerint nem is volt kezelés a daganatos betegeknek.

A főigazgató azt nyilatkozta a Népszavának, az új rendszer szerint a gyógyszerterápiás konzíliumra a „B” Kemoterápiás Osztályra érkező betegeknél a terápiás terv felállításakor az onkológus meghatározza az elektronikus előjegyzési rendszerben a terápia kezdésének napját és azon belül a kezelésre érkezés időpontját. A sorszámhúzásos rendszer megszűnik, a főigazgató szerint a betegeket a terápia kezdésének napján is elosztva rendelik vissza a kezelőorvoshoz.

Az aznapi kezelést előíró orvos 7:30-tól hívja be a betegeket, a következő kezelésre érkező betegek 10 perces, míg az első vizsgálatra érkezők 30 perces időközökben kerülnek sorra. Így pedig Polgár szerint értelmetlen korábban érkezni az intézetbe.

lepcsőházban kihelyezett papirok az ajton

A terápiát megelőző vérvételek előző napon, ambuláns módon történnek, így a laboreredményre nem kell várni a főigazgató szerint. Ez alól kivételt képeznek azok a betegek, akik utazási nehézségeik vagy rosszabb állapotuk miatt nem tudnak két egymást követő napon az intézetbe jönni.

A hajnali sorban állások eddig sem az előjegyzett kemoterápiás ellátások miatt alakulnak ki, hanem azért, hogy a betegek egyáltalán bejussanak az orvoshoz, aki a laboreredményeik alapján beutalja őket a már előjegyzés alapján folyó kemoterápiás kezelésekre. Az Indexnek korábban az intézet azt is mondta, a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik, a várótermeket 7 órakor nyitják, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért szerintük  értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

Aztán az is kiderült, hogyan reagál az intézet a helyzetre: az ATV Híradó kórházi forrásokból úgy értesült, hogy a hajnali folyosói várakozásokat a jövőben azzal igyekeznek majd kiküszöbölni, hogy nem engedik be a korán érkezőket az épületbe, csak a hivatalos rendelési idő megkezdésekor. Az Onkológiai Intézet nem cáfolta az ATV híradójának értesülését. Hogy a korábban érkezőknek hol kell majd várakozniuk, azt még nem tudni, ez majd akkor derül ki a gyakorlatban, amikor a kezelések miatt sokan lesznek.

Az onkológián nem most kezdődtek a problémák, a visszajáró betegek tudják, hogy egy-egy kezelés egész napos program is lehet, így könyvvel, étellel-itallal készül mindenki, és ez már évek óta így megy. Az intézetben évente 1000-1200 új daganatos beteget látnak el. 

Az Országos Onkológiai Intézetben uralkodó állapotokkal kapcsolatban az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított.

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Onkológiai Intézetet is. Polgár Csaba főigazgató azt írta, nem akar válaszolni rájuk.

(Borítókép: Az Országos Onkológiai Intézet épülete Budapesten. Fotó: Google Street View)