Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A Nyugati mellett épül fel a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

2019.08.02. 23:07

A HVG fedezte fel azt a kormányhatározatot a Magyar Közlönyben, amely Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elnevezésű beruházás megvalósításáról szól. A központot a Nyugati pályaudvar mellé, az Eiffel tér, a Podmaniczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területre tervezik.

Gondoskodni kell a területen jelenleg működő, főként vasúti célú építmények kiváltásáról, illetve az egységes telek kialakításáról. A Zuglóban és Cinkotán lévő cirkuszi létesítmények megmaradhatnak, azok felújításáról is döntöttek. 

Az új Nagycirkuszt a Liget-projekttel összefüggésben építik fel, mivel a Városliget átalakítása folytán a jelenlegi Fővárosi Nagycirkusznak költöznie kell. Arról nem tudni, hogy a cirkusz átköltöztetése mennyi pénzbe fog kerülni. Az előkészítésről, illetve a forrásigényről azonnali határidővel kell javaslatot tennie Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek. 

A miniszter - minden bizonnyal a várható feladatokat szem előtt tartva - cirkuszművészeti miniszteri biztossá nevezte ki Fekete Péter kulturális államtitkárt. Várhatóan ő fogja irányítani a gyakorlati végrehajtást.