Ingyenes első diplomát javasol a Párbeszéd

2019.08.02. 14:30

A Párbeszéd azt javasolja, hogy 850 milliárd forinttal növeljék az egészségügy költségvetési forrásait, az első diploma megszerzését pedig tegyék ingyenessé, írja az MTI.

Burány Sándor párbeszédes parlamenti képviselő (amúgy MSZP-s politikus) pénteken tartott sajtótájékoztatóján elmondta: 850 milliárd forintból finanszírozható az ápolók és orvosok ötven százalékos béremelése, megoldható a kórházak eszközellátása, valamint színvonalas háziorvosi ellátást lehet nyújtani.

A képviselő szerint jelenleg az oktatásügy és az egészségügy is borzalmas helyzetben van. Példaként hivatkozott arra, hogy

  • a Bajcsy-Zsilinszky kórházban a CT meghibásodása miatt egy agyvérzéses betegnek hetekig kellett várnia a kivizsgálásra.
  • az Országos Onkológiai Intézetben pedig embertelen körülmények között álltak sorban a betegek.

Arról is beszélt, hogy a felsőoktatásból körülbelül 10 ezer diák tűnt el 2010 óta, mivel ennyivel csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát. Ezenkívül hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország GDP-arányosan két százalékkal kevesebbet költ az uniós átlagnál az egészségügyre, az oktatásnak pedig 10,1 százalékról 9,8 százalékra csökkent az aránya a költségvetésen belül.