Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Se bejönni, se kijutni nem egyszerű az országból

2019.08.03. 10:05

A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralók miatt torlódás alakult ki több Csongrád megyei határátkelőhelyen szombat délelőtt, tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia elmondta:

a teljes kapacitással üzemelő röszkei autópálya-határátkelőhelyen a személygépkocsiknak mindkét irányban három-, az autóbuszoknak egyórás a várakozás.

 • Az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen kifelé két-, befelé egyórás sorra számíthatnak az utazók,
 • a röszkei közúti határátkelőhelyen egy-egyórás a sor mindkét irányban.
 • Szintén egyórás a várakozás a Csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen a kilépő és a belépő oldalon is.

A gyorsabb határátlépés érdekében az utazók Szerbia felé választhatják a kisebb átkelőket, ahol nincs érdemi várakozás. A Románia felé tartóknak érdemes a nagylaki vagy a kiszombori átkelő felé kerülniük, javasolta a szóvivő.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ugyanakkor a police.hu figyelmeztet: Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom autópálya határátkelőhely osztrák oldalán várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart az építési munkálatok első szakasza. A teljes körű befejezés 2019. október 25-re várható. A rendőrség arra kéri az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esetleges terelésekre.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

 • Letenye: péntek déltől szombat késő délutánig kilépő irányban, valamint szombat délutáni óráktól vasárnap estig a belépő irányban, a személyforgalomban 30-60 perces, az autóbusz forgalomban akár 30-90 perces várakozás is kialakulhat.

Somogy megye

 • Somogy megye határátkelőhelyein nem számol a rendőrség várakozás kialakulásával.

Baranya megye

 • Udvar: a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt a ki- és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. Mindkét irányban 30-120 perces várakozás is kialakulhat.
 • Drávaszabolcs: szintén lehet várakozásra számítani a teherforgalomban, melynek mértéke 30 perc lehet.

Bács-Kiskun megye

 • Tompa: a személyforgalomban kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton, illetve belépő irányban péntektől vasárnap késő estig 30-120 perces várakozással lehet számolni. A teherforgalomban a várakozás elérheti a 60-180 percet.
 • Hercegszántó: a hétvégén kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban.
 • Bácsalmás és Bácsszentgyörgy: a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

 • Röszke: péntektől vasárnapig a kilépő és a belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces a várakozás, de esetenként elérheti - elsősorban kilépő irányban - a 180 percet is. Szintén várakozás alakulhat ki hétköznapokon a személyforgalomban elsősorban kilépő irányban, amelynek mértéke 30-60 perc is lehet. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat a ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.
 • Tiszasziget, Ásotthalom: pénteken, szombaton és vasárnap 30-60 perc, a határátkelőhely zárását megelőzően akár 90-120 perc várakozással is lehet számolni a személyforgalomban.
 • Csanádpalota–Nădlac: mindkét irányban 30-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalomban pénteken és szombaton mindkét irányban 30-90 perces, vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk a hétvégén. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is 30-60 perc várakozás alakulhat ki.
 • Nagylak: a személygépjárművek esetén 30 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-60 perces várakozás is előfordulhat.
 • Kiszombor: a személyforgalomban a hétvégén esetenként délelőtt és kora délután 30 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

Békés megye

 • Battonya, Gyula és Méhkerék: a turisztikai idény miatt mind a kilépő-, mind a belépő személy- és teherforgalom tekintetében, azonban jelentősebb, 15 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

 • Ártánd: a 2019. augusztus 2-án 8 óra és augusztus 3-án 10 óra közötti időszakban, ki- és belépő irányban 60-90 perc várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében ki- és belépő irányban augusztus 4-én 22 óra és augusztus 5-én 16 óra között 60-120 perc várakozás alakulhat ki. A személygépjárművek tekintetében Ártánd Közúti Határátkelőhelyen augusztus 3-án és augusztus 4-én 8-20 óra között a belépő irányban akár 30 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 • Vállaj: a hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.
 • Csengersima: belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 60 perc várakozás elsősorban belépő irányban.
 • Beregsurány: a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért a rendőrség a korlátozott nyitva tartással (7.00-19.00) üzemelő Barabás határátkelőhely igénybevételét javasolja. Ott kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.
 • Záhony: a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. de időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-120 percet.
 • Tiszabecs: a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de 120 perc várakozás is.
 • Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra): a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.