Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Szolnok: nem lesz előválasztás a volt KDNP-s és az ugróköteles exelnök szocialista között

2019.08.03. 16:47

Nem lesz előválasztás Szolnokon, erről állapodott meg hét ellenzéki párt és civil szervezet szombaton – közölte Lukácsi Katalin, az egyik lehetséges összellenzéki polgármesterjelölt. A városban az elmúlt hetekben megosztott volt az ellenzék, a Momentum, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa (MMM) és helyi szervezet, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, valamint a jobbikosok egy csoportja Lukácsit támogatta, az MSZP, a DK, az LMP és a helyi jobbikosok másik része pedig a szocialista Radócz Zoltán indulását szerette volna. Ezért eddig úgy tűnt, a két jelölt között előválasztás dönt.

Lukácsi szombat délután posztolta a Facebookon, hogy a hét szervezet megállapodott arról: nem lesz előválasztás, tárgyalással döntik el a vitás kérdéseket. Azt írta: „Természetesen együtt indulunk az őszi önkormányzati választásokon közös polgármesterjelölttel és 12 közös egyéni önkormányzati képviselőjelölttel.”

Az előválasztást augusztus 12-15. között tartották volna a korábban nyilvánosságra került információk szerint. Szó szerint ugyanezt posztolta négy óra után nem sokkal Radócz Zoltán is.

  • Szolnok polgármestere a fideszes Szalay Ferenc, aki 2006 óta vezeti a várost, de előtte polgármester volt 1998-2002 között is (2002-2006 között a várost a szocialista Botka Lajosné vezette, aki a szegedi MSZP-s polgármester, Botka László édesanyja).
  • A szocialista jelölt, Radócz Zoltán 1998 óta önkormányzati képviselő Szolnokon, egy időben volt alpolgármester – a leguitóbbi választáson listáról került be –, valamint 2008-tól egy ideig elnöke volt a Magyar Ugrókötelesek Országos Szövetségének.
  • A jászberényi születésű Lukácsi konzervatív politikus, egykori KDNP-tag (2017-ben lépett ki), az MMM aktivistája és a Viszlát, kétharmad! kezdeményezés vezetője.