Megkezdik az önkormányzati választási értesítők kézbesítését

2019.08.04. 13:36

Szerdán kezdik kézbesíteni a 8 millió választópolgárnak az októberi önkormányzati választás értesítőjét – írja az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket a Magyar Posta kézbesíti, és legkésőbb augusztus 23-áig érkeznek meg. Ha valaki nem kapja meg a magáét, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak, ahhoz mindenkinek csak a lakcímkártyát kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Így szavazhatnak az átjelentkezők és az új helyre költözők

Ha valaki az október 13-i választáson nem tartózkodik majd a lakóhelyén, az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint ideiglenes lakhelye) szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal, azaz június 26-áig létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg. A választópolgárnak a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. A kérelmet augusztus 8-tól október 9-én 16 óráig lehet benyújtani.

Ha azonban a választópolgár elköltözik, és egy másik településen létesít lakóhelyet, úgy automatikusan felkerül az új lakóhelye névjegyzékébe, függetlenül attól, hogy lakóhelyét a választás kitűzését követően létesítette-e. Ebben az esetben nem kell kérelmet benyújtani és nem vonatkozik a szavazóra az egy hónapos korlátozás sem.