Volt finn nagykövet: Magyarország az egyik legkorruptabb ország az unióban

2019.08.04. 17:43

Petri Tuomi-Nikula, Finnország volt budapesti nagykövete a finn Helsingin Sanomat napilapban írt Magyarországról és a magyar kormány Finnország elleni kirohanásairól, vette észre a 444.hu. Legutóbb Orbán ekézte a finneket Tusványoson, akkor azt mondta, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, Finnországban az akadémia az oktatási miniszter felügyelete alatt áll, az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a finn bírákat. 

A nagykövet a publicisztikában arról ír, hogy a soros EU-elnök Finnország legfőbb célja a jogállamiság megerősítése, és ezt Orbán is tudja, ezért támadja a finneket „a képzelet világából vett” vádakkal. Szerinte a magyar kormány az EU-s pénzekkel tudja fenntartani az intézményi korrupciót, Petri Tuomi-Nikula szerint

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban.

A nagykövet szerint minden olyan országot meg kéne fosztani az uniós támogatásoktól, ami semmibe veszi a közös uniós értékeket, a magyar vezetés pedig szerinte már nyíltan vállalja, hogy eltávolodtak a nyugati demokráciától azzal, hogy illiberális berendezkedésről beszélnek.