Frontex-jelentés: kutyával kergették vissza a menekülteket Szerbiába a magyar rendőrök

D KZG20170428002
2019.08.05. 20:46 Módosítva: 2019.08.07. 09:56

Magyar rendőrök tíz menekültet állítottak meg a szerb-magyar határon, és rájuk engedtek egy kutyát, olvasható az egyik jelentésben, amelyet a Frontex munkatársai küldtek az uniós határügynökség emberi jogi képviselőjének az európai határokon tapasztalt visszaélésekről és rendőri túlkapásokról, írja a Süddeutsche Zeitung. A saját elmondásuk szerint 10-17 éves fiatalokból álló menekültcsoport tagjai közül a kutya hármat megharapott, a rendőrök gumibotot és paprikaspray-t is használtak, majd visszaküldték a csoportot Szerbia felé, írja a német lap. Az ORFK kategorikusan visszautasítja a vádakat.

Hasonló esetekről korábban is lehetett hallani, de a német lap cikkében sem az időpont, sem egyéb tényszerű részlet nem olvasható az esetről, mint ahogy az sem, hogy a Frontex munkatársai személyesen látták-e ezt vagy csak hallomásból tudnak róla.

Mint megírtuk, az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex munkatársai több EU-tagállamban, így Magyarországon is teljesítettek szolgálatot a helyi határőrizeti szervekkel közösen. Tapasztalataikról jelentéseket küldtek a Frontex emberi jogi megbízottjának. Ebből a mintegy 600 jelzésből idén márciusban készült el egy belső jelentés, amelybe  betekinthettek  a német ARD, a brit Guardian és a Correctiv oknyomozó újságíró centrum munkatársai.

A beszámolók szerint Magyarországon kívül Bulgáriában és Görögországban tapasztaltak leginkább rendőri túlkapásokat a menekültekkel szemben. A jelentésekben szerepel  kábeldarabbal való verés, a menekültekkel szembeni rossz bánásmód, de az is, hogy adott esetben a Frontex munkatársai is megsértették a menekültek jogait vagy nem szólaltak fel az ellen, ha ilyet tapasztaltak. Szerepel például a jelentésekben, hogy kiskorú menekülteket felnőtt kíséret nélkül küldtek vissza hazájukba, vagy az embereket indokolatlanul megbilincselve tartották.

Az ORFK visszautasítja a vádakat

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte: kategorikusan visszautasítják a vádakat. Nem először híresztelik minden alapot nélkülözve hazai és nemzetközi híroldalak, hogy a magyar rendőrök erőszakot alkalmaznak az illegális migránsokkal szemben. A magyar rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.

A Frontex folyamatosan jelen van a magyar-szerb határon, és különös figyelmet fordít a kialakult migrációs helyzet megfigyelésére és a migránsok emberi jogainak tiszteletben tartására. A Magyarországon szolgálatot teljesítő vendégtisztek nem tapasztalták az illegális migránsok emberi jogainak megsértését vagy bántalmazásukat. Annak elbírálására, hogy a magyar rendőrség állományának intézkedései jogszerűek vagy törvénytelenek, nem egy konzultatív emberi jogi fórum rendelkezik hatáskörrel, aki állításait sajtóhírekre alapozza. Annak ellenére, hogy ez a szervezet már több alkalommal kapott meghívást Magyarország határőrizeti tevékenységének helyszíni megismerésére, nem élt a lehetőséggel, közölte a rendőrség.

A Frontex is cáfol

Az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn azt mondta: komolyan veszik a visszaélésekről szóló bejelentéseket, a menekültekkel szembeni jogsértések elfogadhatatlanok. A hatóságok a Frontexszel közösen vizsgálják ki, hogy ezek az esetek valóban megtörténtek-e.  

A Frontex hétfőn határozottan cáfolta, hogy munkatársai illegális bevándorlókkal szemben jogsértéseket követtek volna el. A szervezet közleménye szerint  mindmáig egyetlen panaszt sem tettek a Frontex munkatársaival szemben. Tagadta a vádakat Mladen Marinov bolgár belügyminiszter is. Ő azt mondta: minden emberi jogi egyezményt betartanak, és a bolgár határőrök csak akkor alkalmaznak fizikai erőszakot, ha támadás éri őket. 

(Borítókép: Gépkocsizó és gyalogos járőr a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár első és második kerítéssora között futó maőverúton Röszke térségében 2017. április 28-án. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)