Vádat emeltek Zuschlag ellen a kamupártos adatlopás miatt

2019.08.05. 09:10

A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emelt Zuschlag János és 7 bűntársa ellen, akik 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiból jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett így gyűjtsenek ajánlásokat a tavaly áprilisi parlamenti képviselőválasztásra a költségvetési támogatások megszerzése érdekében.

A 42 éves Zuschlag régebbről ismerte az ügy másik vádlottját, egy 25 éves kiskunhalasi férfit. Megállapodtak abban, hogy kamupártok nevében képviselőjelölteket indítanak. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió Ft költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni.

A jelöltek indításához szükséges 500 darab érvényes ajánlást úgy akarták megszerezni, hogy felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték őke, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A cég két munkatársa ennek eleget is tett, közel 10 ezer ügyfél személyes adatait adták át Zuschlagéknak.

Mivel az átadott adatbázis nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, a vádlottak négy call centeres nőt alkalmaztak, akik álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívták fel az ügyfeleket és ilyen módon minimum 377 ügyféltől szerezték meg a személyi azonosítóját és anyja leánykori nevét.

A NAV nyomozói 2018. január végén még azelőtt lecsaptak rájuk, hogy a személyes adatokat a választási kampány során fel tudták volna használni, így a költségvetésnek nem tudtak kárt okozni.

Az ügyben Zuschlag Jánost tavaly februárban előzetes letartóztatásba helyezték, majd május végén szabadon engedték. Vele együtt a többi hét vádlott is szabadlábon védekezhet, őket az ügyészség bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Zuschlag Jánost korábban korrupciós bűncselekmény miatt hat év börtönre ítélték, 2013-ban szabadult. Róla írt portrénkat itt olvashatja el.