Már három hónapot csúszik a 3-as metró felújítása

2019.08.06. 08:50

A 3-as metró megújult déli szakaszának átadása 2020 végén várható – közölte a BKV az Mfor.hu-val. A Menedzser Fórum megjegyezte, hogy eszerint már három hónapos csúszásban van a projekt, ugyanis Tarlós István a megújult északi szakasz márciusi átadásakor azt mondta, hogy „a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg”. 

További csúszás várható a középső, leginkább kritikus állapotban lévő szakaszon, amelynek átadását Tarlós 2022 közepére tette, holott „a kivitelezői tenderben eleve 38 hónapban határozták meg a munka várható idejét, így a 2022 közepe akkor sem tartható, ha az önkormányzati választásokra aláírják a kivitelezői szerződést és a későbbiekben semmi extra probléma nem merül fel, amire csekély az esély”. 

A lap több forrásból is úgy értesült, hogy a déli szakasz felújítása a gyakorlatilag egy műszakban történik: a kivitelező munkásai nagyjából reggel héttől délután ötig dolgoznak, hiába van napközben elzárva a terület a BKV dolgozói elől. A portál felidézte, hogy az észak–déli vonal Budapest egyik legfontosabb közösségi közlekedési eszköze, több mint félmillió ember használja naponta. A felújítás alatt pótlóbuszok közlekednek, ami jelentős extra kiadást jelent BKV-nak. 

A BKV az Mfor.hu-nak azt is megjegyezte a déli szakasz rekonstrukciójával kapcsolatban, hogy a folyamatban lévő azbesztmentesítési munkálatok „befolyásolhatják a szerződéses határidőt”. A portál felidézte, hogy Tarlós az északi szakasz átadásakor arról beszélt, hogy a 3-as metró hétköznapi forgalma nagyobb, mint az ország egész vasúti hálózatáé együttvéve.